Közélet

2013.05.23. 11:29

Szeméthegyek és emberi ürülék között emlékeztek...

Amikor a szervezők kimentek a helyszínre, megdöbbenve látták, hogy a környék leginkább egy szemétlerakóval ötvözött nyilvános vécére emlékeztet.

Vas András

– Méltatlan körülmények között kellett emlékeznünk – kereste meg szerkesztőségünket Dinya Miklós, a Noszlopy Gáspár Honvéd Nyugállományúak Klubjának vezetőségi tagja a múlt pénteki honvédelem napi rendezvényük kapcsán. A honvéd nyugdíjasklub hagyományosan a kaposvári Berzsenyi-parkban 1872-ben felállított 44-es Gyalogezred emlékművénél tartja megemlékezését, melyen nem csak a veterán katonák és különböző szervezetek, de a kaposvári ezred, a toborzóiroda, a megye és a város is képviselteti magát. Az idei ünnepségen a beszédet Jakó Gergely, a megyei közgyűlés alelnöke mondta, s részt vett az ünnepségen többek között Pintér Zoltán vezérőrnagy, a légierő korábbi parancsnoka, Sütő Tamás nyugállományú vezérőrnagy és Bárdos Antal mérnök-ezredes, a Boconádi logisztikai ezred parancsnoka.

– Az ünnepség méltó volt a rosseb bakák emlékéhez – folytatta Dinya Miklós – nem úgy a helyszín. A rendezvényhez engedélyt kellett kérnünk a városgondnokságtól, s kaptunk is egy hivatalos levelet Hartner Rudolftól, a városgondnokság vezetőjének aláírásával, melyben közölték, hogy az esemény végeztével a területen rendet kell hagynunk.

A szervezők ezt természetesnek vették, ám amikor múlt kedden kimentek a helyszínre, megdöbbenve látták, hogy a gyalogezred obeliszkjének bokrokkal övezett környéke leginkább egy szemétlerakóval ötvözött nyilvános vécére emlékeztet.
– Láthatóan hajléktalanok élnek a bokrokkal védett területen – magyarázta honvéd nyugdíjasklub vezetőségi tagja –, mely tele volt ételmaradékkal, ruhadarabokkal, zacskókkal, üvegekkel. És legalább tíz helyen találtunk emberi ürüléket, emiatt kegyetlen volt a bűz...

A klub vezetősége mindezt telefonon jelezte a városgondnokságnak, s kérték, az ünnepségre tegyék rendbe az emlékmű környékét.
– Nemhogy három nap, de egy hét sem volt erre elegendő – mondta feldúltan Dinya Miklós. – Nem elég, hogy a megemlékezést ilyen áldatlan körülmények között kellett megtartanunk, de amikor a hét elején ismét kimentünk a helyszínre, mindent ugyanúgy találtunk. Illetve nem teljesen, ugyanis a koszorúinkat is szétdobálták addigra.



– A jelzést követően természetesen összeszedtük a szemetet – felelte megkeresésünkre Hartner Rudolf, a városgondnokság vezetője –, ám hogy a takarítás és a rendezvény között eltelt időszakban ki, mit csinált a parkban, azt nem tudhatjuk. Hozzáteszem: ha a szervezők nem szóltak volna előzetesen, akkor is takarítottunk volna, mint ahogyan rendszeresen tesszük, mert Kaposvár kiemelt értékéről, parkjáról van szó. Mely nagyon sok munkát ad a városgondokságnak, ugyanis kitiltani nem lehet a hajléktalanokat, de takarítani sajnos nekünk kell utánuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!