Közélet

2013.07.03. 16:08

Gerincprobléma már alsóban: egy nagymama harca a gyerekekért

Mivel a jogszabályi előírás ellenére a gyerekek iskolatáskájának súlya meghaladja a megengedhetőt, jogszabály-módosítást javasolt az emberi erőforrások miniszterének Szabó Máté. Az alapvető jogok biztosa a gyermekek egészséges környezethez való jogát áttekintő projektje részeként indított vizsgálatot az iskolatáskák súlyával kapcsolatban, hiszen a túlságosan nehéz táska mindennapos hordása gerincfájdalmakhoz, súlyosabb esetben elváltozásokhoz is vezethet.

Márkus Kata

Kifejezetten jó hírnek is minősíthetnénk az előbbit, ha nem ismernénk pontosan, több mint öt évre visszamenőleg az ügy részleteit. Számos sikertelen próbálkozás után egy somogyaszalói nagymama, Ballay Attiláné 2007 szeptemberére eljutott odáig, hogy az akkori oktatási, majd egészségügyi miniszterhez, az oktatási jogok biztosához fordult, konferenciát szervezett, ahol egy ajánlást is megfogalmaztak. Tette mindezt azért, hogy elérje: a gyerekek ne cipeljenek az iskolába táskájukban a saját testsúlyuk egynegyedének megfelelő súlyú könyvet!

Erre akkoriban fölfigyelt Lenkovics Barnabás, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa, s kezdeményezésére döntött úgy az oktatási minisztérium, hogy az alsó tagozatos gyerekek tankönyveinek össztömege, amit egyszerre cipelnek, nem lehet több testsúlyuk tíz százalékánál. Kötelezték ugyanakkor az iskolákat, hogy az órarendek összeállításánál vegyék figyelembe: a szükséges könyvektől ne legyen ennél nehezebb a táska. Az akkor elért eredményekkel nem volt kifejezetten elégedett Ballay Attiláné, mert már akkor úgy nyilatkozott számos iskolaigazgató, hogy ilyen alapon nem lehet órarendet készíteni. Ráadásul, inkább csak első, második osztályban vették viszonylag komolyan a rendelet betartását. Az első két osztályban sok iskolában a padokban maradnak a könyvek délutánonként. Ám később már otthon is készül a gyerek, így hazaviszi a könyvei egy részét, majd különórára rohan, s arra már reggel viszi magával a cuccot. S ha a tízórait is otthon csomagolják neki, annak is van súlya.

Szabó Máté közleménye szerint, most több iskolában is megmérette a tanulók táskáját, és azt tapasztalta, hogy a súlyuk mindenütt jelentősen túllépte a határértéket. Bár az egészségügyi szakmai állásfoglalás szerint az iskolatáska súlya nem haladhatná meg a gyermek testtömegének 10 százalékát, a mérések szerint már a másodikosok is testsúlyuk 16-18 százalékát vitték a hátukon. Az úszásoktatásban is részesülő ötödikesek terhe pedig megközelítette a tíz kilogrammot, a testsúlyuk 22-25 százalékát.

2004 óta a tankönyvek súlyával kapcsolatban törvény rögzíti az általános iskola első négy évfolyamán a szülők egyetértési, az ötödik évfolyamtól pedig a véleményezési jogát. Ezzel a joggal azonban a szülők a legtöbbször csak formálisan élhetnek – áll a közleményben –, az iskolák a gyakorlatban nem biztosítják a lehetőséget, ami ellentétes a jogállamiság elvéből fakadó jogbiztonság követelményével.Szabó Máté ezért az emberi erőforrások miniszteréhez fordult azzal a javaslattal, hogy a szaktárca kezdeményezze a jogszabály módosítását: a gyermekek terhelhetőségét figyelembe véve határozzák meg az iskolatáska maximális súlyát. Megfontolásra javasolta továbbá, hogy jogszabályban rögzítsék a jó kialakítású iskolatáskák megvásárlásának támogatását is. Az ombudsman emellett felkérte a tárcavezetőt arra, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ és az Országos Gyermek-egészségügyi Intézet elnökével együttműködve dolgozza ki a tanulók egészséges terhelhetőségét tartalmazó irányelvet.

Ballayné azonban mindezek ellenére sem túl optimista. Azt mondja, a szülőknek kellene komolyan elgondolkodniuk azon, mi az a szempont, ami alapján engedik, hogy gyerekük gerince már az általános iskola megkezdését követően károsodjon a cipekedés miatt!

Ezek is érdekelhetik