Közélet

2013.09.18. 19:39

Soltész Miklós: lesz tűzifa- és szénárcsökkentés is

A tűzifa árát is lehet csökkenteni, mert az erdészetek többsége állami tulajdonban van. Ezt Soltész Miklós államtitkár mondta lapunk kérdésére szerdán Tabon, ahol a rezsicsökkentéssel kapcsolatos fórumot tartott.

Fónai Imre

Idősek, kistelepüléseken élők sora panaszolta Somogyban az elmúlt hónapokban, hogy mivel szénnel vagy fával fűt, nem részesedhet a rezsicsökkentés áldásaiból. – A kormány megígérte a szén és a fa árának csökkentését és amit ezen a téren ígértünk, azt eddig még be is tartottuk – így Soltész Miklós.

Lesz tűzifa- és szénárcsökkentés is, ennél többet egyelőre Soltész Miklós államtitkár sem tudott mondani szerdán Tabon, nem tudni tehát, hogy mikortól és hogyan. Nem vágta könnyű fába a fejszéjét a kormány, hiszen nem lesz egyszerű hatósági árat szabni a fának; többféle fajta létezik, kínálják mázsára és köbméterre, adják erdei, ömlesztett és kalodás formában, s van rönkben, kugliban és hasítva, akad azután idei, valamint tavalyi vágású és így tovább.
– Lehet hatósági árat szabni a fának is, sokan kételkedtek a távhő és a palackos gáz árának egységesítésében, csökkentésében is – így az államtitkár és egyelőre be kell érni ennyivel a szénnel és fával tüzelő sokaságnak. Annyit még megjegyzett Soltész érdeklődésünkre, hogy „az üzemi biztonságot nem lehet kockáztatni, kompenzációt nyújtott a kormány eddig is, ahol arra szükség volt, de persze nem ez a fő cél”.Novemberben jön az újabb rezsicsökkentés, mely az előzővel együtt húsz százalékot tesz ki – hangzott el a tabi sajtótájékoztatón, ahol Witzmann Mihály, a Somogy megyei közgyűlés alelnöke beszámolt arról is: 19 ezer támogató aláírás gyűlt össze a 71 település által alkotott siófoki központú 4-es számú választókerületben. Witzmann mondta azt is, hogy beszélt olyan somogyival, aki meghallva, hogy húsz százalékkal kerül majd kevesebbe a gáz, azt fontolgatja: már nem is vásárol magának tűzifát az idei télre...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!