Közélet

2013.09.10. 07:45

Szociális ebéd: kinek jár, s hová kell szállítani?

Az önkormányzat feladata és kötelezettsége az idősödő lakosságnak, s a szociálisan rászorulóknak a napi legalább egyszeri meleg étkeztetés biztosítása.

Márkus Kata

A Marcaliban élő Domsa László azzal a panasszal kereste meg szerkesztőségünket, hogy sérelmezi a sávolyi önkormányzat intézkedését, miszerint képviselő-testületi határozat nélkül megszüntették édesapja számára a szociális ebédszolgáltatást. Azt állítja, hogy az ebédekért – amelyet édesapja és édesanyja is kapott – nyugdíjuk arányában fizettek, ám múlt csütörtökön már hiába mentek szüleik ebédjéért. Azt a felvilágosítás kapták, hogy nem jár nekik.

– Ugyan hivatalosan nem tudtam értesíteni a polgármestert, mert azt mondták, hogy nem elérhető – mondta Domsa László –, ám a konyhán szóltunk, hogy hozzánk, Marcaliba, kétszáz méterrel távolabb kellene szállítani az ebédet. Édesapám ugyanis állandó felügyeletre szorul, és átköltöztettük hozzánk. Miután azonban az ebéd nem érkezett meg, másnap elmentünk érte, de már nem kaptunk.

– Nem szükséges képviselő-testületi határozat a szociális étkezés megszüntetéséhez – reagált megkeresésünkre Bobek József István, Sávoly polgármestere. – Az érintett személyek esetében nem szűnt meg véglegesen a szolgáltatás, egyelőre szüneteltetjük, hisz a panaszos szülei, Domsa József és neje Domsa Józsefné nem Sávolyon tartózkodnak. S a panaszos sem írásban, sem szóban személyesen nem jelezte, hogy a szülőket elvitte, s mennyi időre.

A polgármester egyébként vitatja a panaszos állítását, miszerint munkatársai azt mondták volna, hogy nem elérhető.
– Valóban személyesen nem Sávolyon tartózkodtam – közölte –, de a munkatársam elmondása alapján nem is személyesen keresett a panaszos, hanem telefonon, akinek munkatársam megadta a mobiltelefonszámomat. Ezen azonban nem keresett, pedig elérhető voltam.

Bobek József István az üggyel kapcsolatosan úgy tájékozódott, hogy Domsa Józsefné egészségügyi problémák miatt a marcali kórház belgyógyászatán van, Domsa József pedig a panaszos marcali ingatlanjában.
– Azt pedig egyértelműen rögzítettük a szociális étkezés igénybe vételéről szóló megállapodásban – tájékoztatott a polgármester –, hogy az étkezést Sávolyon, az igénybevevő lakcímén áll módunkban biztosítani. Amennyiben az igénylő hosszabb ideig más helyen tartózkodik, az ottani önkormányzatnál kell kezdeményezni a szociális étkeztetést.



A polgármester szerint ugyanakkor további kérdések merülnek fel az ügy kapcsán. Egy adott személy, jelen esetben Domsa Józsefné, hányszor részesülhet szociális ellátásban? Hisz kórházi tartózkodása alatt teljes ellátást kap. – A panaszos felvetése alapján pedig még önkormányzatunknak is kellene ugyanarra az időszakra biztosítani a napi egyszeri meleg étkezést – mondta.

Kétmilliót költöttek melegételre

A sávolyi polgármester szerint nincs maximalizálva, hányan vehetik igénybe a szociális étkezést a településen. – Önkormányzatunk feladata és kötelezettsége az idősödő lakosságának, a szociálisan rászorulóknak a napi legalább egyszeri meleg étkeztetés biztosítása – mondta Bobek József István. – Jelenleg 22-en kapnak ilyen ebédet, de önkormányzatunk azon van, hogy lehetőleg minden rászoruló vegye igénybe. Az elmúlt időszakban kétmillió forintot meghaladó összeget fordított erre a célra a település.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!