Közélet

2013.10.22. 16:09

Devizahitelek: beindultak a bíróságok, újabb jogerős ítélet

A Szegedi Ítélőtábla és most az AEGON Magyarország Hitel Zrt.: szinte naponta kapja már kézhez az ügyfelei számára kedvező bírósági ítéleteket Léhmann György, ezúttal újra jogerősen nyert pert a devizahiteles adós a bankkal szemben.

Fónai Imre

A Szegedi Ítélőtábla is hasonló indoklással érvénytelenítette a devizahitel-szerződés egyes pontjait, mint a pécsi: a bank egyoldalú kamatváltoztatási joga tisztességtelen. A siófoki ügyvéd azon régóta hangoztatott álláspontját is megerősíti, miszerint a bank terhére a szerződés „nem ír elő kötelezettséget arra nézve, hogy az oklistában megjelölt körülmények kedvező változása esetén csökkentenie kell a kamat mértékét, így az egyoldalú szerződésmódosítási jog kikötése ez okból is tisztességtelen.”

Az ítélőtábla ugyancsak Léhmann György álláspontját alátámasztva megállapítja, hogy „a szerződés azon kikötései és rendelkezései amelyek tekintetében az érvénytelenségi ok fennáll, joghatás kiváltására nem alkalmasak, következésképpen a szerződés e tisztességtelen kikötés mellőzésével változatlan feltételekkel köti a feleket.”

– Ha egy érvénytelen szerződés, vagy szerződési feltétel joghatás kiváltására alkalmatlan, akkor szállítgathatják akárhová az árfolyamgátat, ettől még az újabb árfolyamgátnál is joghatás kiváltására alkalmatlan a szerződés, vagy a szerződési feltétel – utalt arra lapunknak a jogász, hogy a kormány legújabban valamiféle újfajta árfolyamgáttal tervezi az adósok „megmentését”. – Jogállamban az ilyen „adósmegmentések” helyett ott vannak a bíróságok, a törvények...Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető e közben most először fogalmazta meg: valóban, akár jogi megoldása is lehetséges a devizahitel-problémának. „Bár jelenleg mindenki gazdasági megoldásban gondolkodik, miért ne jöhetne szóba egy jogi, amely többek közt az eddigi bírósági döntéseken alapul? – így Rogán Antal. – Valami ilyesmi történt Horvátországban és Törökországban is, ahol a polgári törvénykönyvben rögzítették, hogy a bíróság köteles felülvizsgálni a szerződéseket”.

Ezek is érdekelhetik