Közélet

2013.10.17. 07:50

Térdre kényszerített politikusok: szitokszó lett a politika

A tűzoltókat övezi a legnagyobb bizalom hazánkban, a 20-as lista végére a politikusok betonozták be magukat. Somogyi szakemberek és civil szervezetek képviselői szerint a friss felmérés pontosan tükrözi a közhangulatot.

Harsányi Miklós

A GfK Hungária az idén újra felmérte a lakosság egyes szakmák iránti bizalmának mértékét. A 20 szakmát tömörítő lista élén – az átrendeződés ellenére – lényeges változás nem tapasztalható. Arra a kérdésre, hogy mennyire bízik meg Ön az alábbi szakmák képviselőiben, illetve az alábbi intézményekben? tízből kilenc megkérdezett a tűzoltóknak, a postásoknak valamint a tanároknak, tanítóknak szavazott bizalmat.
– Olyan kép van az emberekben, hogy a tűzoltók minden helyzetben segítenek – húzta alá Heizler György nyugalmazott ezredes, a megyei tűzoltószövetség elnöke. – Legyen szó ár-, illetve belvízről, tűzről, közúti balesetről, a kollégáim bármikor riaszthatóak.

A felmérésből az is kiderült: a lista 4-5. helyén az orvosok és a katonaság áll. Nekik az idén 84, illetve 79 százalék szavazott bizalmat, közel azonos arányban, mint a korábbi években egészen 2008-ig visszamenőleg. Szerémy György kaposvári háziorvos megtisztelőnek nevezte az eredményt, amely egyértelműen a lakosság általános megbecsülésére világít rá.
– Bár számos gond van az ágazatban – célzott többek közt a külföldre vándorló orvosok, nővérek helyzetére. – Mégis megnyugtató, hogy ennyien pozitívan ítélik meg tevékenységünket.

Sütő Tamás, nyugalmazott kaposvári vezérőrnagy kifejtette: a Magyar Honvédség mindig stabil pontja hazánknak. Annak ellenére is, hogy létszámban valamint technikai- és egyéb téren is csökkenés zajlott le.
– A lakosság az év 365 napján, minden órában és percben számíthat a katonákra – hangsúlyozta. – Nemzeti öntudatunkat pedig az a tény is erősítheti, hogy a magyar katonák a külszolgálatban minden területen helytálltak és kivívták más országok elismerését is.

A tájékoztató szerint 74 százalékkal a 7. helyen végzett rendőrök iránti bizalom pozitív irányba fejlődött a válság kezdete óta, csakúgy, mint a környezetvédők (71 százalék) és jótékonysági szervezetek (62 százalék) irányában. Kozák Ákos, a GfK Hungária igazgatója szerint egyaránt nőtt a bizalom a szakszervezetek és a vállalatvezetők felé, így mindkét kör a bizalmi nyertesek közé tartozik.

– Úgy vélem, remek, hogy a vállalatvezetők irányába nőtt a bizalom – jegyezte meg Rosta István közgazdász, a kaposvári Vital-Optika Kft. ügyvezető igazgatója. Lényegesnek ítélte meg azt, hogy a hazai kkv-szektor megerősödjön és minél több dolgozónak stabil munkát, biztos megélhetést nyújtson.

Bizalmi veszteséget könyvelhetnek el az ügyvédek, akik iránt bizalommal a 2008. évi 60 százalék helyett 2013-ban már csak a válaszadók 53 százaléka fordul – áll a felmérésben. Feltehetőleg a gazdasági válság eredményeként bizalmi válsággal küzd a bankárszakma.



A bizalmi lista legvégén a politikusok állnak akiknek mindössze a megkérdezettek 16 százaléka szavazott bizalmat az idén. Szabó János kaposvári szociológus úgy látja: a politikával és a politikai kultúrával egyaránt elégedetlen az emberek zöme. Nem véletlen, hogy a politika hovatovább szitokszóvá vált Magyarországon.
– Sokaknak olyan érzése támadhat, hogy elszabadult az őrület, a durvaság szinte mindennapossá vált – fejtette ki, hozzátéve, hogy jobb volna, ha a politikusok egymást nem ellenségnek, hanem ellenfélnek tartanák, s ha egymással szemben nem harcolnának, hanem nézeteiket értelmesen, kulturáltan ütköztetnék.

Dobogós pedagógusok

Szigethy Marianna, a Pedagógusok Szakszervezetének megyei elnöke szerint meglehetősen jó üzenete van annak, hogy  a 3. helyre sorolták listán a tanárokat, tanítókat.
– Úgy gondolom, rengetegen megbíznak a kollégák munkájában, nevelői tevékenységében – fogalmazott. Rámutatott: talán vonzóbb lesz a pálya a bérek rendezésével. Másrészt ha aláírják a kollektív szerződést, akkor a foglalkoztatással kapcsolatos problémák is megoldódnak azokon a munkahelyeken, ahol ez gondot jelent.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!