Közélet

2013.11.12. 16:24

Megrendel, építtet, nem fizet - szakítópróbán a lánctartozások

A lánctartozások megszakítását és a kifizetések gyorsítását várják a Teljesítésigazolási Szakértői Szerv (TSzSz) létrehozásától a döntéshozók, ám a közreműködők elégedettek lennének, ha a vitás ügyek felében sikerülne eredményt elérni. Ezt hangzott el kedden a TSzSz vezetőinek kaposvári előadásán, ahol építőipari kivitelezők és a TSzSz igazságügyi szakértői is képviseltették magukat.

Balassa Tamás

A visszafogott érdeklődést, ám annál elevenebb véleményeket felmutató fórumon a cégvezetők rámutattak: a társadalomban sincs rend, fegyelem és tisztesség, az építőipart még mélyebben emésztik ezek a fekélyek. Kaposváron hosszú a rossz tapasztalatok referencialistája, a városban ma is dolgozik cég, ami egy csődbe ment kivitelező érdekeltségébe tartozik, mondta egy érintett.Máté Miklós vezető és Csermely Gábor vezető-helyettes a TSzSz működéséről elmondták: az egyelőre 155 szakértővel működő szervezet nem nyomozóhatóság, tanúk meghallgatására nincs lehetősége, jogi kérdésekben nem foglalhat állást. A tapasztalataik szerint ugyanis sok megkeresést kell visszautasítaniuk, mert a beavatkozás meghaladja a jogszabályok adta lehetőségeiket. Kifejtették: ezt a nagyon gyors és különleges eljárást azért hozta létre a jogalkotó, hogy egy esetleges ideiglenes bírósági intézkedés után ne tűnhessen el a megbízó vagy a pénz. Egy jogi eljárás ugyanis 2-300 ezer forint alatt el sem indul, s aztán egy jó ügyvéd akár négy-öt évig is elhúzhatja, amíg vagy a céget számolják föl, vagy a fedezet illan el. Így az elvégzett munka után még a perköltség sem térül meg, s adott esetben ennyi idő alatt a felperest is utolérheti a felszámolás.

Ezzel szemben a TSzSz három tagú tanácsa öt nap alatt dönt arról, befogadhat-e egy ügyet, és hiánypótlással, helyszíni szemlével együtt harminc nap alatt készít lehetőleg egybehangzó szakvéleményt. Ezután a bíróságnak, kiemelt ügyként kezelve a történetet, szintén harminc napja van arra, hogy a követelés összegét – ha úgy látja – letétbe helyeztesse. Ekkor kezdődik a korábbiaknál gyorsabb eljárás. Ehhez azonban a teljesítést vagy annak hiányát, attól függően, ki a beadványtevő, egyértelműen igazoló dokumentációt, legjobb esetben műszaki átadás-átvételi anyagot kell csatolni. Ha hiányosságról van szó, akkor a költségvetés arra eső részét is meg kell jelölni. Szóbeli szerződésekkel, jellemzően az utómunkák így készülnek, nem tudnak mi kezdeni az igazságügyi szakértők. A TSzSz igen olcsón, 60-450 ezer forint közötti (a vitatott nettó érték egy százalékát kitevő) díjért gyors megoldás lehet, hangzott el.

A Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara (SKIK) előadótermében ülők üdvözölték a TSzSz létrejöttét, ám hozzátették: műszaki viták esetén jó eszköz lehet a szervezet a vita gyors rendezésére. Ám az építőiparban a legtöbbször a pénzhiány a gond. Kiadnak ugyan egy teljesítési igazolást (ha nem adják, az a jellemzőbb), de nem fizetnek, mert nem tudnak fizetni. A portálunkon a minap megírt ádándi Tibana Bt. története, melynek képviseletében Pozsár Tiborné is a hallgatóságban ült, ilyen ügy lehet, fogalmazta meg kedden egy hozzászóló, hiszen az önkormányzat forráshiányos. Nem tudni, hogy ha mint most áll, perre kerül az ügy, és a felperes kivitelezőnek a TSzSz szakértői tanácsa után a bíróság is igazat ad, lesz-e a pénz az önkormányzati kasszában a kifizetésre.

Máté Miklós elmondta: a befogadott ügyek között 100 milliós csarnokvita is van, jellemzően egy-ötmilliósak az elvégzett munkák követelése, de 3-400 ezres villanyszerelési elszámolások is akadnak nagyobb cégek közötti huzakodások eredményeként. Csermely Gábor lapunknak a fórum után elmondta: ágazati becslések 400 milliárd forintra teszik az építőipart sújtó lánctartozások éves mértékét. Ez, állapodtunk meg a vezető-helyettessel, dekonjunktúrában, ráadásul halmozottan hátrányos régióban – mint amilyen Dél-Dunántúl és benne Somogy – gyorsabban jelentkeznek a jelei.

Ezt erősítették a kaposvári közelmúltat idéző (nem az előadásoknak, hanem az igazságtalanságoknak szóló) felpaprikázott megszólalások. Egy cégvezető az Etalon-sagát említette, más azt mondta, egy közbeszerzési eljárásban folytatott kivitelezésen egy-két órás rejtett kamerás forgatás mindent megmutatna az építőipar bajairól. Volt aki azt említette, a projektcégeket azért hozzák létre, hogy kiüresítve hátra hagyják őket. A Hérosz Zrt. is szóba került, az a cégóriás, mely a kórházi Pólus-projekt első üteme alatt ment csődbe, mondván, érdekeltsége most is az egyetemet építi. (A ZÁÉV-konzorciumi partner, a Laterex Kft. telephelye ugyanaz és a tulajdonosait rokoni szálak fűzik a volt Hérosz-menedzsmenthez, de ez önmagában semmi kivetnivalót nem jelent, A szerző.)

Összefoglalásul a fórumról elmondtató: rossz szerződést, ahol a fedezet vagy a megbízó bizonytalan, életveszélyes aláírni, még olyan munkaínséges időkben és térségekben sem, mint Somogy a harmadik évezred elején.

Címkék#Kaposvár

Ezek is érdekelhetik