Közélet

2014.01.11. 14:21

A halrablókat lelövik, ugye? A Balatonnál igen

Támad a kormorán – a szokatlanul enyhe téli időjárás a szárnyas halrablóknak is kedvez. A Balaton déli partján Őszödnél fedeztek fel kormorántelepet, az északi parton Palóznaknál négy-ötszáz madárból álló kolónia tölti az éjszakát, s hatalmas csapatokban gyűltek össze a ragadozók a Kis-Balatonnál is.

Fónai Imre

Remekül érzik magukat az enyhe időben, nem kell nagy távolságokat repülniük a zsákmányért és fekete sereg kártétele a vízparti fákon is meglátszik, azokon a helyeken, ahol rendszeresen pihennek, éjszakáznak (és ürítenek), a fák-bokrok is kipusztulóban vannak a növényzetet tönkre tevő ürülékük miatt – tudtuk meg a szakemberektől. A halak a téli időszakban már nem aktívak, vermelésre állnak össze, ám a lecsapó kárókatonák rendkívül jól úsznak a víz alatt, a csoportosuló halakat szétzavarják, és nagy részüket megeszik – foglalta össze a Kossuth Rádióban Turcsányi Béla, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. termelési igazgatója.Károkozásuk miatt a halgazdálkodási cég a környezetvédelmi és természetvédelmi felügyelőségtől kért engedélyt az állomány megritkítására. Kétszáz egyed kilövésének az engedélyezése szerepelt a kérelmükben. A vadászat hajnalban kezdődik, amikor gyorsan megpróbálnak eltalálni néhány madarat, majd várhatón a második, harmadik ilyen alkalom után már nem térnek vissza a szétrebbentett kárókatonák.
Szinai Péter, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park zoológiai-ökológiai szakreferense arról beszélt: támogatják a kormoránok egy részének kilövését, mert ilyen tömegű madár már valóban jelentős mennyiségű halat fogyaszt el; fokozott veszélyt jelentenek például a természetvédelmi szempontból fontos gardára és balinra. A kormoránok – melyek egy nap akár hetven kilométert is repülnek táplálékért – száma világszerte nő.
Fónai Imre

Ezek is érdekelhetik