Közélet

2014.01.25. 12:01

Elfogynak a gyerekek, magasak a költségek a siófoki „elitóvodában”

Csak akkor zárják be a siófoki Napraforgó óvodát, amikor a jelenleg még oda járó összes gyermek eléri az iskolás kort – ez a javaslat kerül a város képviselő-testülete elé február 6-án. Tavaly előbb az óvoda azonnali bezárásáról döntöttek a siófoki városatyák, majd egy évvel (idén nyárra) mégis elhalasztották ezt. Ezek után csaknem hatvan aláírással tiltakoztak az érintett szülők az óvodabezárás miatt.

Fónai Imre

Amennyiben az említett újabb javaslatot megszavazzák a képviselők, az óvodabezárás tovább halasztódik.

Öt-hat éve még Siófok „elitóvodájának” emlegették a Napraforgót, ahová igen nehéz volt bekerülni, 2013 tavaszán azonban már csak öt kisgyermeket írattak oda. Egy lapunk által megkérdezett szülő erre azt felelte: „Kevesen jelentkeznek a Napraforgóba? Talán nem véletlen. Az előző vezetés alatt díjakat nyert az óvoda, az utóbbi években azonban nagyobb a dolgozók cserélődése, mint a Tesco pénztársorán”.A bezárás miatt tiltakozó szülők még októberben eljuttatták petíciójukat az önkormányzathoz. Nem értettek egyet azon felmérésben foglaltakkal, amire a képviselő-testület hivatkozott, amikor a döntést meghozta. „Mennyi pénzbe kerülne a Napraforgó óvoda épületének alkalmassá tétele, ezt miért nem mérték föl?” – így az egyik szülő, hozzátéve: úgy véli, a város többi óvodájában is lehetne találni hiányosságokat bőséggel, de amikor mindenütt nagy a zsúfoltság, ráadásul küszöbön a három éves kortól kötelező óvodáztatás, akkor „egy jó anyagi helyzetben lévő önkormányzatnak a mai fejlődő társadalomban nem lehet a pénz az egyetlen szempontja, ha a gyerekek ellátásáról, egészséges fejlődéséről van szó; ilyenkor egy, a siófokihoz hasonló, súlyos anyagi gondokkal nem küzdő önkormányzat nem bezár, hanem korszerűsít, bővít, újat épít”.

„Az a kisgyermek, aki a Napraforgó óvodában kezdte meg ovis éveit, ott is fogja befejezni; gyermeket már nem vesznek fel idén tavasszal az intézménybe, az óvoda akkor zár be, amikor az ott maradó gyerekek elérik az iskolás kort” – taglalja a friss javaslatot a városháza. Arról is ír a közlemény: szakértői vizsgálat nyomán derült fény arra, hogy a Siófokon működő kilenc óvoda közül a Napraforgóban a legmagasabbak az egy gyermekre jutó működési, személyi és dologi kiadások. Míg a jelentkezések száma alapján a jelenleg legnépszerűbb Napsugár óvodában (a Széchenyi utcában) az egy óvodásra jutó személyi jellegű kiadás 250 ezer forint évente, addig a Napraforgóban ugyanez a költség meghaladja az 500 ezer forintot.

Az egy óvodásra jutó működési költség a Napsugárban évi 494 ezer, a bezárásra ítélt Napraforgóban 872 ezer forint. Tehát a Napraforgó óvoda kihasználtsága a legalacsonyabb a kilenc közül, és a beíratások alapján az is megállapítható, hogy az intézmény népszerűsége sokat csökkent az elmúlt években. A többi óvodában tapasztalt túljelentkezések miatt legutóbb 18 gyermeket szerettek volna átirányítani a Napraforgóba, 13 szülő azonban nem fogadta el a lehetőséget, többek között az óvoda elhelyezkedése és a csoportszobák állapota miatt.”

A siófoki városháza szerint „a másik nyolc óvodába járó gyermekek szülei is feltehetnék a kérdést, hogy miért kell fenntartani egy olyan óvodát, amire jóval többet kell költeni az átlagosnál?” Arra is kitér a közlemény, hogy a Napraforgó óvoda épülete és a hozzá tartozó telek továbbra is forgalomképtelen és a jövőben is Siófok Város Óvodája és Bölcsődéje intézményének kezelésében marad, azaz a város nem szándékozik értékesíteni.

Címkék#siófok

Ezek is érdekelhetik