Közélet

2014.01.28. 17:44

Emberölés: késsel vetett véget 35 évnyi házasságnak az idős nő

Hat év börtönre ítélte a Kaposvári Törvényszék azt a 71 éves csurgói asszonyt, aki 2012 novemberében egy közös italozás során veszett össze élettársával, s bár három és fél évtizede együtt éltek, s korábban is sokat veszekedtek, a nő az ominózus napon kést ragadott, s hasba szúrta párját. Aki bár nagyon vérzett, ezután napokig nem volt hajlandó orvoshoz menni, s mire kórházba került, nem lehetett segíteni rajta.

Vas András

A megyei főügyészség emberölés miatt emelt vádat az asszony ellen, aki a tanúk állítása szerint rendszeresen veszekedést kezdeményezett élettársával. A balhék alapjának persze az ital számított, a páros rendszeresen lerészegedett, s ilyenkor visszhangzott tőlük a környék. A késelés napján is együtt ittak, csak éppen, miután benyakalták a két műanyag kannás bort kiderült, hogy az asszony a férfi engedélye nélkül vett ki annak zsebéből 1500 forintot. Sőt, a bor fogytával ismét kutatni akart párja zsebében, aki ezt nehezményezte, s így kitört a balhé. Melynek csúcspontján aztán a nő felkapta a konyhakést az asztalról...
A hasba szúrt férfi ugyan nagyon vérzett, ám mégsem orvoshoz, hanem anyja lakására biciklizett, s bár később kihívták hozzá a mentőt, nem volt hajlandó kórházba menni. Amikor pedig már nagyon rosszul volt, s orvoshoz került, már nem lehetett segíteni rajta: belehalt a vastagbele sérülése miatti vérmérgezésbe.

A 71 éves asszony a bíróságon folyamatosan ártatlanságát hangoztatta, igaz a szúrást elismerte – a rendőrségen még állította, a férfi oldalát egy szög hasította fel, melybe részegen biciklizve beleesett –, ám véleménye szerint nem abba halt bele élettársa.A törvényszék nem fogadta el mentegetőzését, mint ahogyan az ügyvédi védekezéssel sem értett egyet, s emberölésben mondta ki bűnösnek a vádlottat, akit hat évre börtönbe küldött. Az ítélet nem jogerős, ugyanis az ügyészség súlyosbításért, az asszony és védője felmentésért, illetve enyhítésért fellebbezett, így az ügy a Pécsi Ítélőtáblán folytatódik.

Elítélték a falkavadászokat

Nemcsak börtönbe kell menniük a somogyszentpáli falkavadászoknak, de a polgári perben kártérítést is fizetniük kell az érintett vadásztársaságnak. A marcali bíróság a járási ügyészség vádjait megalapozottnak tartotta, s öt vádlottból négyet is rács mögé küldött. A kvintett tagjai Somogyszentpál környékén többször is úgy vadásztak kutyáikkal, hogy az állatokat vaddisznókra uszították, majd a támadástól legyengült vadakat késsel leszúrták, az így elejtett zsákmányt a helyszínen feldarabolták, a húst pedig ellopták.

A bíróság lopás és állatkínzás miatt ítélte el őket, a verdikt után azonban a megyei főügyészség keresetet nyújtott be, hogy a polgári bíróság tiltsa el az érintetteket a tiltott vadászati módszerektől és az állatkínzástól, emellett kötelezze őket a vadásztársaságnak okozott kár megtérítésére. A marcali bíróság nem jogerős ítéletében helyt adott az indítványnak.

Ezek is érdekelhetik