Közélet

2014.02.07. 07:19

Balaton 109 centi: száztíz fölött is zárva lesz a Sió-zsilip

Százkilenc centiméteren állt csütörtökön a Balaton vízszintje, egy centivel a jelenleg hivatalos felső szabályozási maximum alatt.

Fónai Imre

Ez persze nem jelenti azt, hogy száztíz fölött kinyitnák a Sió-zsilipet, legutóbb, tavaly májusban is 124 centis vízállásnál tették csak ezt. Veszélyt az jelenthetne, ha ilyen vízszintnél jég borítaná a tavat, erre azonban ezen a télen már kevés az esély.
A tél kezdete előtt egyébként a vízügyi szakemberek azzal számoltak: márciusra a téli csapadék következtében elérheti a vízállás a 120 centimétert. A hosszú távú prognózisokhoz képest eddig valamivel kevesebb csapadék hullott a Balaton térségére, így is van azonban víz bőven a tóban, a vízszint ha kis mértékben is, de emelkedik az ősz óta.Gondolni kell az ennél is csapadékszegényebb hónapokra is, ezért sem kerül szóba egyelőre a vízeresztés. Csütörtöki hír: hét nemzetközi kutatóintézet, illetve meteorológiai szolgálat hosszú távú, szezonális előrejelzése alapján igen meleg tavasz, és hasonlóan meleg nyár áll előttünk.

Ezek is érdekelhetik