Közélet

2014.02.06. 08:00

Kormányfelkérésre segítik a romagyilkosságok áldozatait

A 2008-2009-es romagyilkosság-sorozatban érintett családtagokat, hozzátartozókat járják végig ezekben a hetekben a borsodi, szabolcsi, nógrádi, hevesi térség kilenc településén a Fehér Gyűrű áldozatvédelmi egyesület szakemberei. A Balaton-parti áldozatvédelmi irodáiról is ismert, huszonöt éve működő civil szervezetet a kormány kérte fel arra a feladatra, hogy dolgozza ki a rasszista indíttatású bűncselekmény-sorozat közvetlen károsultjai kárenyhítésének a módját.

Fónai Imre

– Van múltja ezen a téren a szervezetünknek – emlékeztet a balatonföldvári Fügedi László, a Fehér Gyűrű egyesület elnöke. – Hasonló feladattal ott voltunk a móri bankrablás után, az Aranykéz utcai gyilkosságot, a vörösiszap-katasztrófát követően, vagy a tompai hármas gyilkosság helyszínén, s a tolnai, tizenkét személyt érintő uzsorásesetnél. A belügyminiszter és az emberierőforrás-miniszter javaslatára kértek most fel bennünket, azzal, hogy környezettanulmányt követően tegyünk javaslatot az érintettek anyagi, pszichés és erkölcsi kárenyhítésére. Két hete kezdtük ezt a munkát és a hónap végére szeretnénk asztalra tenni a javaslatainkat.



Fügedi László emlékeztet rá: a 2006 óta működő állami áldozatsegítő szervezetek számára a törvény nem teszi lehetővé, hogy évekkel a történtek után is foglalkozzanak egy-egy üggyel. – Kevés szó esett ugyan erről, de az állami áldozatsegítő szolgálat annak idején nyújtott már anyagi segítséget a gyilkosság-sorozatban érintetteknek – teszi hozzá az elnök. A Fehér Gyűrű kipróbált, rutinos segítői mellé (akik persze nem főállásban dolgoznak az egyesületnek, jogászok, pszichológusok, áldozatsegítők, zömmel férfiak) erre a feladatra további szakembereket kért fel. Hatoldalas kérdéslistával keresik fel a kilenc település mintegy húsz érintettjét, s a terepet járó két, háromfős kis csapat dönti el, hogy ezekből mely kérdéseket teszik föl egy-egy adott helyszínen. Aprólékos felderítéssel kezdték a munkát, hiszen kevés adat állt rendelkezésükre, ráadásul sokan el is költöztek a bűncselekmények helyszínéről, akadt, aki nemcsak a településről, hanem a megyéből is. A gyilkosság-sorozattal kapcsolatos rendőrségi jegyzőkönyvekhez úgy juthatnak hozzá a fehérgyűrűsök, ha beszerzésükhöz meghatalmazást kapnak a felkeresett hozzátartozóktól, családtagoktól.

– Mindenütt megértették, hogy mi nem azt vizsgáljuk, amivel a bírósági per foglalkozik, hanem a kárenyhítésre szeretnénk javaslatokat tenni – így Fügedi László, aki nem járja a terepet, hanem összekötőként, koordinátorként a kapcsolatot tartja a rendőrséggel, bírósággal, minisztériumokkal. – Akad, ahol az érintett ügyvédje is jelen van a környezettanulmány során. Egyébként ugyanúgy végezzük a munkánkat, mint ahogyan más esetekben. Kizárólag a szakemberek és az áldozat van jelen egy-egy beszélgetésen, senki más. A Balaton-parton is kimegyünk a helyszínre, ha egy-egy bajba jutott igényli. Huszonöt éve veszünk részt az áldozatvédelemben, tapasztalatunk van elég, eddigi tevékenységünk elismerése is ez a kormányfelkérés. Dolgunk ott véget ér, hogy az érintettek anyagi, pszichés és egyéb körülményeit fölmérve javaslatokat teszünk a lehetséges kárenyhítésre, arra, hogy milyen további segítségre lehet szükségük. A többi már a döntéshozók feladata.
A Fehér Gyűrű elnöke elárulta: nem csak romákkal találkoznak a terepszemle során, akad magyar is, akinek szintén belőttek a házába, tévedésből.

78 lövés, 11 Molotov-koktél

A 25 éve működő Fehér Gyűrű Közhasznú Egyesületnek megkérdőjelezhetetlen hazai és nemzetközi tapasztalatai vannak az áldozatvédelemben, már csaknem 50 ezren keresték meg problémájukkal, 2002 óta pedig további 44 ezer külföldi állampolgár is hozzájuk fordult segítségért – áll az Emberi Erőforrások Minisztériumának közleményében. A kormány rendeletet hozott a romagyilkosságok túlélő sértettjeinek és közvetlenül érintett áldozatainak megsegítéséről és Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter kapott megbízást arra, hogy meginduljon a kárenyhítő folyamat.
A Budapest Környéki Törvényszék augusztus elején első fokon a romagyilkosság négy vádlottját életfogytig tartó fegyházra börtönre ítélte, a negyedrendű vádlottat tizenhárom évre. 2008-2009-ben kilenc helyszínen intéztek támadást lőfegyverekkel, gyújtópalackokkal romák otthonai ellen. A bűncselekmény-sorozatban hat ember, köztük egy gyerek meghalt, öten súlyosan megsebesültek. Az elkövetők 78 lövést adtak le, 11 Molotov-koktélt dobtak, 55 ember testi épségét veszélyeztették.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!