Közélet

2014.02.09. 14:28

Mi lesz veled balatoni halászat? A vezér megy, a busa marad

Él, mint busa a Balatonban – december óta nem futott ki halászhajó az idegenhonos halfajta gyérítésére, s most, hogy közeleg a tavasz, már az idegenforgalmi szezont előkészítő szakemberek is aggódnak a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. jövője miatt.

Fónai Imre

A halászatot még Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter függesztette fel, egyben kezdeményezte a halgazdálkodás rendszerének, azaz a zrt. tevékenységének az átalakítását. Hogy ez a folyamat hol tart, arról a szaktárca azt válaszolta a napokban a veol.hu kérdésére: mivel az átalakítás több tárcát is érint, a kidolgozott, lehetséges megoldásokat jelenleg a kormány tárgyalja; amíg a hosszú távú koncepcióról nem születik döntés, minden halászati tevékenység szünetel a Balatonon.

Az idő azonban sürget. Lapunknak „halászatközeli” szakemberek azt mondták: extrém hideg tél, tartós jegesedés esetén amúgy sem halásztak volna sokkal többet december óta, azaz a leállás időtartama eddig nem mondható rendkívülinek, más kérdés, hogy éppen az enyhe időjárás miatt egy-két tonna busát biztosan fogtak volna már ezen a télen, ha nincs a miniszteri tiltás. Kérdés, hogy mikor folytatódhat a busahalászat – ma erre senki sem tudja a választ. Arra sem, hogy a zrt. „hibernálása” milyen hatással lesz a balatoni idegenforgalomra. Máskor ilyenkor kötötte a cég a szerződéseket az egyre inkább szaporodó halas programokra (halfesztiválok Balatonföldvártól Tihanyon át Siófokig), vagy éppen a gyenesdiási halpiac működtetésére. A tóparti éttermesek pedig azt kérdik: mi lesz a halellátással?



Miközben a zrt. egyéb tevékenységeit változatlanul végzi (halőrzés, jegyértékesítés, vagy ahogyan megírtuk, a napokban kaptak engedélyt a kormoránok fegyveres gyérítésére), a napokban vezetőváltás is zajlik: Füstös Gábor vezérigazgató a miniszter bejelentését követően beadta felmondását, felmondási ideje pedig a múlt héten telt le. Bana Sándor, az eddigi gazdasági igazgató kapott megbízást a társaság vezetésére az új vezérigazgató megválasztásáig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!