Közélet

2014.03.29. 08:01

Egyre szebbek és egyre üresebbek a somogyi templomok

Hétközben a fiataloknak a hitoktatás, a csoportos találkozások nyújtanak lehetőséget az együttlétre, a hitélet erősödésére, továbbá a személyes beszélgetések.

Gamos Adrienn

Egyre szebbek és egyre üresebbek – ez a tendencia jellemző a somogyi templomokra. Jórészt állami milliókból sorra épülnek újjá Isten somogyi házai, de kell hozzá önerő is, aminek megléte a megfogyatkozott közösségek egyházhoz való ragaszkodásának, illetve élniakarásának a jele. Jó példa a folyamatra az öt Tab környéki falu, Torvaj, Bedegkér, Bábonymegyer, Somogymeggyes, Somogydöröcske, ahol szép külsővel, megújult belsővel fogadják a templomok a maroknyi – 40-80 fős – gyülekezetet. Az egyház nem számokban él, hanem hitben. De a hit dolgai nagyban lemérhetők a számok által. Egy – a neve elhallgatását kérő – evangélikus lelkipásztor Somogyban immár 22 éve a kicsiny, elöregedő gyülekezetek gondozásán, megújulásán fáradozik. Vasárnaponként két-három istentisztelete van, s mintegy 10-20 hívőnek prédikál, de több helyen is eljönnek a más felekezetű testvérek. – A leghűségesebb templombajárók a nők és az idősek – mondta. – Az a kevés fiatal, aki a gyülekezet látókörébe kerül, az se jár az istenházába, illetve a nekik szóló gyermek- és ifjúsági összejövetelekre. Úgy tűnik, hogy a közeli egyházi iskolákban tanuló diákoknak bőven elég az ottani kötelező hitélet...

Évente egyszer-kétszer keresztel, konfirmáció 2-3 évente van, és olyan párt már évek óta nem esketett, aki a gyülekezetei területén maradt volna.  – Amikor 22 éve elkezdtem a megyében munkálkodni Isten országáért, arra gondoltam, hogy talán tíz évig fennmarad a gyülekezet. És lám még most is él, van még aratnivaló, de meddig...?  – kérdi keserűen.

Belső és külső épülés folyik a somogyudvarhelyi református eklézsiában. Ezt egyfelől a gyermekistentiszteletek látogatottsága, másfelől az új gyülekezeti terem létesítése jelzi. – Átlagosan 30-50 idős és középkorú egyháztag látogatja a vasárnapi istentiszteleteket, míg ünnepnapokon százan-százhuszan is összegyűlnek Isten igéjének hallgatására – tájékoztat Szépné Czippán Noémi lelkész. Iskolai évben pedig minden vasárnap tartanak gyermekistentiszteletet, nagy örömükre az erre járók száma növekszik. A hitoktatás kimeríti a kereteket, de ezenkívül főként az ünnepekhez kapcsolódva a kicsiknek-nagyoknak játszóházat is szoktak szervezni. Az ifjúságot időnként egy-egy alkalomra tudják bevonni. A lelkész-házaspár a gyülekezet jövőjét illetően bizakodó. – Ami embereknél lehetetlen, az Istennél lehetséges. A jövő is az Ő kezében van, s lehet jövője a kisgyülekezeteknek is, legföljebb más keretek és formák között, mint korábban.



A vasárnapi szentmiséken résztvevők száma, hacsak kismértékben is, de csökkent vidéken az elvándorlás és az elhalálozás következtében – vélekedik Maczkó Gyula esperes-plébános. – Korosztály szerint vegyes a hallgatóság, mivel többségében a családok együtt jönnek a templomba – folytatja a csurgói Jézus Szíve Plébánia plébánosa, aki közel 3500 lelkes közösség gondját viseli. Vannak, akik felnőttként, vagy középkorúként kapcsolódnak be a katolikus közösség életébe.  Azt is tapasztalja, hogy a jó ügyért a keresztények mindig készek áldozatot hozni, anyagit és fizikait egyaránt. Hétközben a fiataloknak a hitoktatás, a csoportos találkozások nyújtanak lehetőséget az együttlétre, a hitélet erősödésére, továbbá a személyes beszélgetések – lelkigondozással.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!