Közélet

2014.03.19. 08:09

Som és Simicska: a Közgép visszatér

A Közgép Zrt. is tagja annak a konzorciumnak, mely a somi hulladéklerakót fejlesztheti – derül ki a közbeszerzési eljárás eredményhirdetéséből. Közel négymilliárd forintos beruházás részeként új hulladék-válogatómű áll majd üzembe Somban. A fejlesztést kétfelé bontották, most az építési munkákra hirdettek győztest, azt még nem tudni, hogy ki nyerte a gépbeszerzési tendert. A 2,6 milliárd forintos tervezési és kivitelezési projektet a Közgép Zrt. és a Duviép 2000 Kft. alkotta Sióvölgy 2013 Konzorcium végezheti el; a másik ajánlattevő a fővárosi székhelyű 2013 Som Konzorcium volt, ennek tagjait, illetve vállalási árát nem tartalmazza az eredményhirdetésről szóló tájékoztató.

Fónai Imre

A Somba tervezett, számítógép vezérelte hulladék-előválogató a vegyes hulladékból válogatja ki az összes olyan anyagot, ami újrahasznosítható, így felére csökkenhet a maradó szemét mennyisége, s 12-15 évvel később telik be a lerakó. A beruházás akár már a jövő hónapban elkezdődhet.

A Simicska-Nyerges féle Közgép nem ismeretlen a dél-balatoni hulladékpiacon: részt vett már a bezárt szemétlerakók rekultivációjában is. Ami pedig a somi fejlesztést illeti: amikor nemrég Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár bejelentette, hogy kétkukás hulladékgyűjtésre tér át az ország 2015-től, Szabó Zoltán, az AVE Zöldfok Zrt. vezérigazgatója ezt úgy kommentálta, hogy „ezzel is igazolódik a befektetés az általuk üzemeltetett somi lerakóba”. Balázs Árpád siófoki polgármester pedig azt hangoztatta több ízben: az a településvezetés gondolkodik helyesen, hosszú távra a hulladékkezelés témájában, amelyik részt vesz a somi fejlesztésben; amelyik más utat választ, „afölött majd a választók mondanak ítéletet”.

A hulladékpiac legfrissebb híre egyébként az, hogy az állam felvásárolja az AVE Magyarország Hulladékgazdálkodási Kft.-t és érdekeltségeit, így állami irányítás alá kerülhet a siófoki székhelyű AVE Zöldfok Zrt. is, melyben jelenleg a siófoki önkormányzat is bír 25 százalék plusz egy részvénynyi tulajdonhányaddal. A HVG értesülései szerint heteken belül tető alá hozza az ügyletet a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV), melynek ezzel 1,2 millió lakost kiszolgáló piac kerül a fennhatósága alá. Az MNV hulladékos szerzeményei egy új állami cégbe, a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Szolgáltató Kft.-be olvadnak az elképzelések szerint. A hetilap úgy tudja, a „szolgáltatás garantálásával” indokolják az illetékesek a hulladékpiaci államosítást. Jelenleg az ország több településén is a katasztrófa-védelem által kijelölt kényszerszolgáltató végzi a szemétszállítást. Ismert, hogy immár csak állami vagy önkormányzati többségi tulajdonú cég lehet a lakossági közszolgáltató. Az is, hogy a balatoni szemétvita végén a nyugati és keleti települések külön szolgáltatót gründoltak, némi átfedéssel, hiszen például a keleti Balatonszabadi a nyugati társuláshoz csatlakozott. S bár az új nyugat-balatoni szolgáltató némi zökkenőkkel indult, januártól nem ürítették például a szelektív gyűjtőszigetek edényzeteit, de e hónaptól azon a területen is beindul(t) a házhoz menő zsákos gyűjtés.



Az AVE, illetve az AVE Zöldfok Zrt. jövőjéről kérdeztük az illetékeseket is. Az AVE Magyarország Kft.-től keddig nem érkezett válasz, a siófoki városháza pedig azt tudatta: ajánlatkérés eddig nem érkezett az önkormányzat részvénypakettjére, de Siófok nem is szeretné értékesíteni az AVE Zöldfok Zrt.-ben lévő kisebbségi tulajdoni hányadát.

Olcsóbb is lesz? - a szerző kommentárja

A nálam fiatalabbak kedvéért: Kellér Dezső legendás kabarékonferanszié találta ki azt a szót, hogy maszek. Mert akkoriban kuriózumszámba ment, ha valami maszek volt és nem állami. Visszaforogni látszik az idő kereke, néhány napja arról írtunk: az E.On „államosítása” kerül sorra. Bár a „Kellér-időkből” a mostaninál jóval több áramszünetre is emlékezhet, aki kellően idős hozzá, a hulladékgazdálkodás terén (zöldhulladékjárat, házhoz menő szelektívgyűjtés) különösen föl van adva a lecke: a korábbi színvonalon szolgáltatni, de olcsóbban...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!