Közélet

2014.04.11. 15:02

Meleg pillanatok várhatnak a kispártokra az elszámoltatásnál

A szavazók számára vasárnap este hét órakor befejeződtek az országgyűlési választások, a pártoknak azonban még akad tennivalójuk. Egyfelől gondoskodniuk kell a politikai hirdetéseik eltüntetéséről, erre a voksolástól számítva harminc nap áll rendelkezésükre a törvény szerint.

Vas András

Azoknak a szervezeteknek egyszerű a dolguk, melyek csak az önkormányzatok által felajánlott-biztosított helyekre – Kaposváron például jellemzően külön erre a célra kihelyezett hirdetőtáblákra – ragasztották ki plakátjaikat, hiszen ezeket a felületeket a települések maguk gondozzák, vagyis gondoskodnak beszállításukról. A máshová, illetve fizetett reklámhelyekre kitett politikai hirdetések eltüntetéséről viszont a szervezeteknek vagy a reklámok megrendelőinek kell intézkedniük, ellenkező esetben ugyanis büntetésre számíthatnak.

<valasztas

Ennél is komolyabb feladatot jelent viszont a pártok számára, hogy Magyar Államkincstár, illetve adott esetben az Állami Számvevőszék vizsgálja majd meg, rendeltetésszerűen használták-e fel a kampánycélokra kapott állami támogatást. Összességében milliárdokról van szó, hiszen minden országos listát állító szervezet minimum 149 millió forintból gazdálkodhatott, azok a pártok pedig, melyek minden választókerületben jelöltet tudtak állítani, 597 millió forintot kaptak az egyéni képviselőknek fejenként járó egy-egymillió forint mellett.

A nagy pártoknak vélhetően nem okoz gondot az elszámoltatás, ám a kisebbeknek – melyek közül sokak szerint többet csak azért alapítottak, hogy felvegyék az állami apanázst – okozhat nehéz pillanatokat a tételes bizonyítása, megfelelően költötték el a kapott összeget. Melynek hatékonysága a választási eredmények ismeretében sok esetben megkérdőjelezhető, hiszen a 18 országos listát állító szervezetből 13 még a 0,5 százalékot sem érte el – s a Munkáspárt is csak nyolc századdal szárnyalta ezt túl... –, összesen kevesebb mint 170 ezer szavazatot kaptak – az országos listaállítás feltétele amúgy 13 500 ajánlás volt, nyolcan még ennyi voksot sem tudtak összegyűjteni...

Drága mulatságnak bizonyult tehát egy-egy kispárt állami finanszírozása, egyetlen szavazatra lebontva a legköltségesebb az Új Magyarország Párt támogatása a legnagyobb: 98 450 forint jutott egy választójukra. De beszédes az Új Dimenzió Párt 73 306, Jólét és Szabadság 47 033, az Összefogás Párt 45 475, a Magyarországi Cigánypárt 34 354 vagy éppen a Szociáldemokraták 30 633 forintos szavazatonkénti apanázsa is. Csak a viszonyítás kedvéért: a Jobbiknál ugyanez az összeg 606, a baloldali összefogásnál 479, míg a Fidesz–KDNP-nél 280 forint...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!