Közélet

2014.04.06. 19:08

Választás 2014: nem a jelölt, a párthovatartozás volt a döntő

Az alaposan átrajzolt választási körzetek miatt sokan nem is ismerték képviselő-jelöltjeiket, az igazodást a pártszimpátia befolyásolta inkább. Sok eredetileg baloldali szavazó még mindig nem bocsátott meg Gyurcsány Ferencnek.

Vas András

– Gratulálok! – ölelte meg lányát nem sokkal vasárnap dél előtt egy asszony Orciban, miután családilag elhagyták a szavazóhelyiséget. – Most már tényleg teljes jogú állampolgár vagy – tette hozzá. Hamarost kiderült, az ifjú hölgy először járulhatott az urnákhoz, vagyis elsőválasztóként ez volt az első alkalom, hogy beleszólhatott az ország dolgába.



Egészen pontosan a somogyi 4., vagyis siófoki választókerület képviselőjelöltjeinek sorsát alakíthatta: igaz ugyan, hogy a település alig három kilométerre fekszik Kaposvártól, ráadásul csak a megyeszékhely toponári részén át lehet elhagyni a falut, a választókörzetek átszabása révén a messzi Siófokhoz került sok a korábbi Kaposvár II-höz tartozó, s a városhoz közel fekvő faluhoz. A legrosszabbul talán a jutai jegyzőséghez tartozó települések – Kaposfő, Somogyaszaló, Somodor, Magyaregres és persze Juta – jártak, hiszen az öt falut négy körzetbe osztották, azaz hiába szomszédok, mindegyiknek más lesz a képviselője – ennek megfelelően a helyi jegyzőnek nem a mostani vasárnap volt élete legkönnyebb napja...

– Voltak itt fórumon, de igazából nem nagyon tudom, kik ezek az emberek – mondja egy nyugdíjas asszony, amikor a képviselőkről kérdeztük. – Nem is jöttem volna el szavazni, de a lányom megkért, meg aztán, ha a jelöltet nem is ismeri az ember, azt tudja, melyik párthoz tartoznak, s akkor ez alapján dönt.

A szavazóhelyiség mellett, a templom előtti hirdetőtáblán Witzmann Mihály, a Fidesz-KDNP, illetve Harangozó Gábor, az ellenzéki összefogás jelöltjének plakátjai láthatóak. Előbbiről a többség tudja, jelenleg a megyei közgyűlés alelnöke, utóbbi neve hallatán viszont sokan csak a vállukat vonogatják.
– Mennyivel egyszerűbb volt négy éve – sóhajt egy középkorú férfi. – Kolber István és Gelencsér Attila között kellett választanunk, Pista idevalósi, s a megyei közgyűlés elnökéről is mindenki hallott. Még két jelölt volt, de rájuk alig szavaztak.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Alig-alig ismerték a jelölteket
[/caption]

Való igaz, az LMP és a Jobbik négy éve alig kapott voksot a faluban, s bár 2010-ben a szocialistákat rommá verte a jelenlegi kormánykoalíció, a hazai pálya előnyét kihasználva Kolber István egyetlen szavazattal többet szerzett akkori legnagyobb riválisánál. Illetve akkori helyi riválisánál, hiszen a páros az idén is indult, s éppen egymás ellen, csak éppen Orciban már nem rájuk lehetett voksolni – Kolber István az 1-es, vagyis kaposvári körzetben próbált revánsot venni, immáron a magukat kormányváltóknak nevező pártszövetség színeiben.
– Esélye sincs! – jelenti ki meggyőződéssel Kaposfüred központjában egy fiatal férfi, aki szerint egyértelmű, hogy az esti urnanyitás után Gelencsér Attila örülhet. – Nálunk biztosan agyonnyeri magát Attila, hiszen ez fideszes falu, Heintz Tamás hazája, itt a többség a polgári értékeket vallja. Persze szerintem jobb lett volna, ha a Heintz doktor úr indul, nagyobb lett volna az esélye, hiszen jobban ismerik, ő echte kaposvári. Tényleg, nem tudja, miért nem őt indították?

A választ felelet nélkül hagyjuk, irány a Füredi út környéke, a panellakótelepek, ahol a 2010-es földindulásszerű, meggyőző sikerig általában balra szavaztak a helybéliek.
– Most is így lesz! – állítja a családjával éppen a Toldi iskola épülete felé ballagó középkorú férfi. – Sohasem bocsátom meg a Fidesznek, hogy lepanelprolizott a 2002-es választások után. Sokakat megsértett itt a lakótelepen, akik ugyan 2010-ben az MSZP, pontosabban Gyurcsány ellen szavaztak, de most ismét a baloldalra voksolnak majd.
Felvetésünkre, nyerhet-e az MSZP–Demokratikus Koalíció–Együtt-PM–Liberálisok szövetség, bizonytalan bólintás a válasz.

– A közvélemény-kutatók szerint nem – szólal meg az asszony –, de szerintem sokan nem merik vállalni a pártszimpátiájukat, s hazudnak a kérdezőknek. Meg aztán az is kérdés, mennyien hiszik el, hogy a Gyurcsány megváltozott a négy év alatt?
Erre a felvetésre sem válaszolunk, aztán hamarost kiderül, akár feleletfélének is felfoghatóak az egyik belvárosi körzet részvételi adatai: a megyei könyvtár körzete 2010-ig betonbiztos baloldali bázisnak számított, ráadásul a választók éltek is jogaikkal, a kaposvári átlagnál rendre 10-15 százalékkal magasabb volt itt a voksolási arány. Vasárnap délelőtt viszont visszafogott az érdeklődés a választások iránt, vagyis úgy tűnik, sokan inkább otthon maradnak: az elveikből nem engednek, vagyis nem szavaznak jobbra, de számukra megfelelő formáció, illetve jelölt híján a régi beidegződésekkel is szakítanak.
– Nálunk a reggel és a délelőtt szokott az erősebb lenni – mondja a szavazatszámláló bizottság egyik tagja, aki már régóta dolgozik a különböző választásokon a körzetben –, vagyis a szokottnál tényleg alacsonyabb az aktivitás.

Nem úgy a Zrínyi iskolában, ahol tizenegy óra körül hosszú sor kígyózik a 43-as kaposvári szavazókörnek otthont adó tanterem előtt.
– Megfőztem, mielőtt eljöttünk szavazni – mosolyog egy fiatalasszony, karján kétévesforma gyerekkel. – Délután szoktunk jönni, de úgyis kimentünk volna a levegőre a gyerekkel, s mivel néha szemerkél az eső, a játszótérre nem lehetett. Délutánra viszont jobb időt jósolnak, így alvás után talán lehet majd hintázni, vagyis emiatt felborult a szokásos forgatókönyv. Hogy szerintem ki nyeri a választásokat? – kérdez vissza, amikor afféle rögtönzött exit poll-felmérésbe kezdünk. – Szerintem marad a kormány, de nem lesz kétharmada.
Csak éjjelre derült ki, jól tippelt-e...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!