Közélet

2014.05.14. 17:30

Négy somogyi juthat az Nemzeti Pedagógus Kar vezetésébe

Országosan a Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) 125, Somogyban négy delegáltjáról szavazhattak a hét első felében a közoktatásban dolgozók.

A. V.

A tavaly augusztusban létrehozott NPK ellen tiltakoztak a szakszervezetek, leginkább a kötelező tagság miatt, emiatt a szervezet megszüntetését kérték az Emberi Erőforrások Minisztériumától, Giber Vilmos, a kaposvári Klebelsberg középiskolai kollégium igazgatója, az előkészítő bizottság tagja szerint viszont a kar a korábban nem létező szakmai érdekképviseletet biztosít a jövőben.



Az eredeti törvény szerint április 30-ig kellett volna megtartani az alakuló ülést, ám az áprilisi választások miatt az előkészítő bizottság halasztást kért, így csak május közepén kezdődhetett meg a szavazás. Országosan 190 jelöltből lehetett választani – az indulhatott a voksoláson, aki az adott megye választásra jogosult pedagógusainak legalább fél százalékos támogatottságát magáénak tudhatta –, Somogyban nyolcan álltak csatasorba: Agócs Attila, az építőipari szakközépiskola igazgatója, Baloghné Biró Mária, a Toldi, illetve Bedő Kornél, a Rákóczi iskola tanára, Gyallai Katalin, a Munkácsy gimnázium igazgatója, Szijártó Csilla, a Kodály iskola igazgatóhelyettese, Bernáczki László, a Zichy iparművészeti szakközépiskola kollégiumának vezetője, Bekesné Porczió Margit, a központi óvoda vezetője mind kaposváriak, míg egyetlen vidékiként Horváth Zoltán Gábor, a taszári iskola igazgatója került a jelöltek közé. Azaz némi meglepetésre a megyeszékhelyen kívül egyetlen városból, sőt, s a megye más részeiből sem jelöltette magát senki, illetve nem kapott elegendő támogatást. Ami azt jelenti, hogy bár a négy megválasztott egész Somogyért felel, valójában az egész megye a kaposváriakra lesz utalva, ők képviselik majd a somogyi pedagógusokat a június 14-én megalakuló országos küldöttgyűlésben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!