Közélet

2014.06.12. 16:02

Aki nem tartja be a szabályokat, csomagolhat

Az nem kultúrafüggő, hogy oda lehet-e menni a szomszédhoz és pofán verni. Ahogy az sem, hogy lehet-e egész nap a fotelben ülve munkából hazatérő embereket vegzálni.

Márkus Kata

A csaknem harminc napirendi pont közül kettőt kísért különös figyelem a kaposvári közgyűlés csütörtöki ülésén. Az egyik a kiemelt kaposvári sportszervezetek, különös tekintettel a Rákóczi Futball Klub idénybeli szereplését értékelte, s ugyanezen előterjesztés keretében határozta meg a közgyűlés azt is, milyen összegű támogatásokra számíthatnak a csapatok a 2014/2015-ös bajnokságban. (Erről részletesen a Nő a kiemeltek sportegyesületek támogatása című cikkünkben olvashatnak.)

A másik, a közvéleményt hetek óta foglalkoztató, s a közgyűlés tagjai között is némi vitára alkalmat adó napirend volt, mely rendelet formájában vonja vissza azoktól a lakásfenntartási támogatást, akik nem tartják rendben lakókörnyezetüket. A Borhi Zsombor (Fidesz) vezette munkacsoport által a városatyák elé tárt tervezetről csaknem egy órás vita bontakozott ki a közgyűlésen. A munkacsoport a közelmúltban részletesen vizsgálta, mely szociális ellátások vonatkozásában célszerű a lakókörnyezet rendezettségére vonatkozó feltételeket meghatározni.

– Az önként vállalt feladatok elsősorban a gyerekeket és beteg embereket érinti, s azt semmiképpen sem szeretnénk, hogy ők lássák a kárát annak, ha a felnőttek nem tartják rendben a környezetüket – mondta Borhi Zsombor a közgyűlésen. – A foglalkoztatást helyettesítő támogatásnál volt komoly dilemmánk, ugyanis ha ezt javasolnánk megvonni, akkor kizárnánk a közmunkából az érintetteket. Végül úgy döntöttünk, hogy a lakásfenntartási támogatás vonható meg azoktól, akik nem tartják rendben lakókörnyezetüket. Ám azt is fontos hangsúlyozni, nem az a célunk, hogy büntessünk, hanem rendet szeretnénk. S igazából annak örülnénk, ha ezért senkitől nem kellene elvennünk a támogatást.
Kéki Zoltán címzetes főjegyző szóbeli kiegészítésében arra is felhívta a figyelmet, hogy az eljárás általában bejelentésre indul, ám kezdődhet hivatalból is. – Vonatkozik a lakótelepen élőkre is – mondta – , s vagy visszavonjuk, vagy meg sem állapítunk számukra támogatást.

Lamperth Mónika arról kérdezte Szita Károly polgármestert, mit takar az a nyilatkozata, hogy ennél szigorúbbat szeretne? – Összesen 3896 háztartás kapott lakásfenntartási támogatást a várostól, mennyit érinthet az elvonás? – kérdezte, majd annak a véleményének is hangot adott, hogy igazságtalannak tartja, ezért nem szavazza meg a tervezetet. – Mert a különböző kultúrájú emberek máshogy értelmezik a rendet – mondta, majd fia példáját említette: ami gyermeke szerint rend, az a képviselő asszony számára elfogadhatatlan. – Azt támogatom, hogy segítse az önkormányzat a különböző kultúrájú emberek együttélését, ám az ilyen szankcionálást nem.
Lamperth Mónika véleménye kisebb hozzászólási lavinát indított el, Dér Tamás (Fidesz) például úgy fogalmazott, hogy nem szabad összetéveszteni az otthoni csínytevést azzal, hogy életerős emberek az utcán ülnek, nem dolgoznak. Majd határozottan kijelentette: aki nem szavazza meg a tervezetet, az a kaposvári közösség ellen szavaz.

Gelencsér Ferencné (Fidesz) szerint ez a probléma nem csak arról szól, hogy adok és kapok. – Gondoljunk arra, hogy a felhalmozódott kosznak egészségügyi kockázatai is vannak – mondta. – Ezen kívül a szülői minta erősen hat a gyerekekre, s aki otthon rendetlen, az máshol is az. A rend nem szubjektív megítélés kérdése, erre vannak kialakult szabályok.
Kis Tamás (Jobbik) egyenesen viccesnek ítélte, hogy a különböző kultúrák máshogy értelmezik a rend fogalmát, s Ő is a mostaninál jóval szigorúbb rendelet megalkotását szorgalmazta.
– Nem tudom, mi az igazságtalan abban, hogy valakinek tisztán kell tartani a környezetét, el kell szállítania a szemetet – fogalmazott Szép Tamás (Fidesz). – Az évszázados emberi együttélési normák annyira nyilvánvalóak, hogy nyáron meleg van, vagy télen esik a hó. Aki segélyt kér, az nyújtson is valamit. S ezzel csak a legalapvetőbb dolgot kérjük.

Pintér Attila (MSZP) úgy gondolja, megsokasodhatnak a konfliktusok, ha lehetőséget biztosít a város, hogy anonim módon bejelentést tegyenek az emberek. Majd azt is megfogalmazta, akkor szankcionáljon a város, ha maga is mindenhol rendet tart. Erre Borhi Zsombor úgy reagált, a konfliktusok hosszú évek óta élnek, éppen a rendetlenség miatt. – Inkább tartok attól, hogy lesznek, akik nem mernek bejelentést tenni – hangsúlyozta. – Ha mi fizetjük a zenészt, akkor hadd mondjuk már meg, hogy mit játszanak.



Kéki Zoltán címzetes főjegyző elmondta, becsléseik szerint pár tíz olyan család élhet a városban, akiknél szóba jöhet ez a fajta szankció. – Amúgy igaz, hogy a város is tegyen meg mindent a közterületei rendben tartása érdekében – emelte ki –, igyekszünk is, de képviselő úr nemigen járhatott olyan városban, ahol azt mondhatnák, hogy Kaposvár rendezetlen volna. Aki pedig ad, annak joga van meghatározni, milyen feltételekkel teszi ezt.

Majd miután Szita Károly polgármester elismerte, valóban szigorúbb rendeletet szeretne, ám ennek előbb meg kell teremteni a jogi lehetőségeit, határozottan kijelentette: a rend alapvető emberi érték. – S aki a rendet nem tiszteli, annak nem tisztességesek a szándékai – mondta –, majd egyre indulatosabban magyarázta: az nem kultúrafüggő, hogy oda lehet-e menni a szomszédhoz és pofán verni. Ahogy az sem, hogy lehet-e egész nap a fotelben ülve munkából hazatérő embereket vegzálni. Aki nem tudja betartani az együttélés írott és íratlan szabályait, annak lehet csomagolni – zárta rövidre zárszavát a polgármester.
Végül Lamperth Mónika valóban nemmel szavazott, Pintér Attila tartózkodott a szavazáson, a többi képviselő viszont igen gombot nyomott: mostantól megvonják a lakhatási támogatást Kaposváron azoktól, akiknél nincs rend.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!