Közélet

2014.06.25. 16:09

Trükköznek: súlyos betegséggel vernek át a termékbemutatón

Lábamputálás, látásromlás, magas vérnyomás, érszűkület: esetenként ilyen és ehhez hasonló egészségügyi diagnózissal riogatják a termékbemutatók többnyire idős résztvevőit Somogyban. Egy új jogszabály azonban fokozott védelmet ígér.

Harsányi Miklós

– Nagyon óvatosnak kell lenni, mivel egyes termékbemutatókon hazug szöveggel téveszthetik meg az embereket – mondta egy kaposmérői nyugdíjas. Nemrég egy mágneses ülőalkalmatosságot próbáltak rásózni, a másik alkalommal néhány napos szállodai pihenésre invitálták. Mondani se kell, ezt ajándékba kapta volna a termékbemutatót szervező cégtől, ám kiderült: elmarad az út. Meglepő indokra hivatkoztak: a kikapcsolódásra kijelölt hotelban állítólag nem volt meleg víz.

– Az elmúlt napokban ugrásszerűen megnőtt a koruknál fogva hiszékenyebb és kiszolgáltatottabb fogyasztókat célzó árubemutatókkal kapcsolatos fogyasztói panaszok száma – hívta fel a figyelmet közleményében a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság. – A pórul járt idősek szinte kivétel nélkül hasonló körülményekről számolnak be: egészségügyi vizsgálatra invitálják őket, majd egy viszonylag "súlyos" diagnózist közölnek, melyre megoldást kizárólag a több százezer forint értékű bioptron lámpa vagy masszázsfotel megvásárlása jelenthet. Jellemző továbbá, hogy a 14 napos elállási jog fogyasztói érvényesítését különböző kifogásokra – leginkább a hiteligénylési folyamat megindítására – hivatkozva jogszerűtlenül megtagadják. A hatóság azt is közölte: míg korábban elsősorban szórólap útján invitálták az érdeklődőket a különböző – rendszerint utazással egybekötött – termékbemutatókra, úgy mostanára a személyre szóló meghívók, telefonos megkeresések és az utcai leszólítás vált meghatározóvá.



– Legyen mindenki körültekintő – tanácsolta Novák Ferenc, a megyei fogyasztóvédelmi egyesület elnöke. – Számos termékbemutató szervezője, előadója rendkívül rámenős, meggyőzően ecseteli az adott áru előnyeit, melyet a lehető legrövidebb időn belül igyekeznek rásózni az általában idősebb vevőkre.

Jól bevált trükköt alkalmaznak egyes bemutatókon: rendszerint sietősen, felületesen adnak tájékoztatót a termékről,  s a szervezők gyorsan megakarják kötni a szerződést. Nováktól tudjuk: az is előfordul, hogy néhány hét kipróbálásra átadják a "csodaterméket", ám a gyanútlan idős ember hitelszerződést írt alá egy pénzügyi közvetítővel. Az is megtörtént, hogy a vásárló foglalót, előleget fizetett, ám a nagy kapkodásban a termékbemutatón nem kapott semmilyen nyugtát, átvételi elismervényt.
Somogyban az utóbbi időben havonta 4-5 egészségügyi termékbemutatóval kapcsolatos panaszt, beadványt kap a Békéltető Testület. Jelenleg is több ügyben járnak el.

Visszajár a pénz

A fogyasztók és a vállalkozások között szerződések részletes szabályairól szóló, az idén június 13-án hatályba lépett kormányrendelet szerint a fogyasztó a termék átvételének napjától számított 14 napon belül – indoklás nélkül – elállási jog illeti meg. Az NFH közölte: ez azt jelenti, hogy amennyiben a bemutató helyszíne nem a cég szék-, illetve telephelye (és legtöbbször nem az), a fogyasztónak a termék átvételétől számított 14 napon belül jeleznie kell az elállási szándékot kifejező nyilatkozatát, melyet a vállalkozás köteles tudomásul venni és a teljes vételár visszafizetni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!