Közélet

2014.07.25. 14:49

Felmondás: távozott a Magyar Cukor vezérkara

Közös megegyezéssel távozott kedden a Magyar Cukor Zrt. mindhárom igazgatósági tagja. Hájos László vezérigazgató-helyettes, termelésért felelős igazgatósági tag lapunk kérdésére megerősítette a hírt, de kommentálni nem kívánta azt.

Balassa Tamás

Bráth Zoltán, a mezőgazdasági és Fábián Zoltán a kereskedelmi kapcsolatokért felelős vezető is távozott. A céget megbízottként Farkas Tamás irányítja, aki pénteken Budapesten tárgyalt, így nem volt elérhető. Az osztrák tulajdonos Agrana képviselői eközben a zrt. kaposvári cukorgyárában viziteltek.
A múlt év végén hatvanezer tonna cukor tárolására alkalmas új silót adtak át, amit hárommilliárd forintos beruházásban építettek. A modern létesítmény hazánkban egyedülálló, de Közép-Európában is ritkaságnak számító vékonyhéj-technológiával épült.



Az új siló átadásakor hirdetett harcot Orbán Viktor kormányfő a cukor értékesítésében folytatott áfacsalások ellen. Később Hájos László vezérigazgató-helyettes azt nyilatkozta, a hazai termék 80-90 százaléka kerül ki külföldre utaztatás, esetleg átcsomagolás után, áfamentesen az országba, ami milliárdos költségvetési kárt okoz. A cukorértékesítés sötét ügyletei érintőlegesen Horváth András volt NAV-alkalmazott nyilatkozataiban is megjelentek.

A Magyar Cukor Zrt. a silóberuházással együtt az elmúlt években több mint tízmilliárd forintot fektetett be Kaposváron. Döntően  a feldolgozási és raktározási kapacitást növelték, de a megújuló energiára áttérés a biogázüzem is egyre nagyobb hangsúlyt kapott. A kapacitásnövelés után a gyár 2008 óta képes a 105 ezer tonnás hazai cukorkvóta legyártására. A kvóták 2017-es eltörlése után 150-180 ezer tonna répacukrot fognak előállítani magyar répából, s a fejlesztések révén bizonyos termékekkel a szomszédos országokban is megjelenhet a cukorgyár. Idén további ötmilliárd forintból új csomagolóüzem, szitaállomás és készáruraktár építését tervezik.

A zrt. működése kiegyensúlyozott, szép nyereséget termel, 52 milliárd forintos 2012-2013-as árbevételével 2,2 milliárdos eredményt ért el, ezt a nagyságrendet már egy évvel korábban is teljesítve. A tavalyi 316 után jelenleg 245 dolgozót foglalkoztat a patinás kaposvári cég. Az ország egyetlen cukorgyárában magyar répát dolgoznak fel, évente 280 gazdálkodóval szerződnek, akik 15-18 ezer hektáron termelik az ipari növényt.

A Magyar Cukor Zrt-t csaknem húsz éve öt magyar cukorgyár hozta létre. Egy évvel később az osztrák Agrana többséget szerzett a társaságban, és azóta folyamatosan biztosította a fejlesztéshez szükséges tőkét és know-how-t. Az ésszerűsítések után létrejött, utolsó hazai cukorgyárból és a budapesti központból álló struktúra élén 2010 óta az igazgatótanács áll. A mostani váltás okáról a cég tulajdonosai nem nyilatkoztak, amint egyelőre a megbízott vezető sem kívánt élni a lehetőséggel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!