Közélet

2014.08.02. 08:02

Történelmi voksolás előtt: őszi vizsgán a választási rendszer

Eddig nem látott kihívás elé állítják az informatikai rendszert és az igazgatást az őszi önkormányzati választások. A mintegy 8,2 millió választópolgár döntéséhez több mint tizenegyezer féle szavazólapot kell legyártani, majd feldolgozni.

Sonline

– Áder János október 12-re tűzte ki a helyhatósági választások időpontját. Milyen újdonságra kell számítaniuk a választóknak?
– A somogyi választópolgárok számára nincs újdonság a rendszerben – mondta Vörös Tamás, a Somogy Megyei Területi Választási Iroda vezetője. - Az Alaptörvénynek megfelelően négy évente, októberre kell kiírni az önkormányzati választásokat. Ezt követően már öt évente kell majd helyhatóságokra voksolni, így az esemény szétválik időben a tavaszi parlamenti választásoktól. Legközelebb húsz év múlva lesznek ismét ugyanazon évben, ha közben nem változnak a jogszabályok.

– Változás csak a fővárosban élők számára történt?
– A fővárosi közgyűlés megválasztásának szabályai változtak meg, a leendő kerületi polgármesterek kerülnek a testületbe, amely kompenzációs listáról egészül ki. Ezt az Alkotmánybíróság nem tartotta alaptörvény-ellenesnek.

– Milyen döntéseket kell hoznunk október 12-én?
– A településeken polgármestert és önkormányzati képviselőket, a megyei önkormányzatokban képviselőket választanak a polgárok. A megyei közgyűlések elnökeit továbbra is a képviselő-testületek választják meg.

– A nemzetiségi önkormányzati választások is ugyanerre az időpontra kerültek.
– Igen, a Nemzeti Választási Bizottság október 12-re tűzte ki ennek az időpontját is. Soha nem volt még a magyar közigazgatás történetében ilyen esemény. A két választás egy idejű lebonyolítása szervezési és informatikai kihívás elé állítja az apparátust. Tizenegyezer féle szavazólapot kell majd legyártani. Somogyban az a választópolgár, aki mindkét eseményen voksol, és nem kaposvári, hétféle szavazólapot kap majd. Erre még nem volt példa.

– Kik vehetnek részt a nemzetiségi választásokon?
– Azokon a településeken lehet nemzetiségi önkormányzati választásokat tartani, amelyek a 2011. évi népszámláson legalább harminc választópolgár nyilatkozott ugyanazon nemzetiséghez tartozásához. Ahol ez nincs meg, ott nem lesz kitűzve választás. Tizenhárom nemzetiség él Magyarországon, Somogyban hét esetében van meg legalább egy településen a választás kitűzéséhez szükséges választópolgári létszám.



– Somogyban milyen nemzetiségekre lehet a kritériumnak megfelelő létszám esetén szavazni?
– Roma nemzetiségi választás lesz a legtöbb, összesen 114 helyen. A legkevesebb, egy településen három nemzetiség szavazhat, ukrán választás például csak Fonyódon lesz. A roma után a német és a horvát nemzetiségek képviseltetik magukat a legnagyobb arányban a választáson. Emellett lengyel, örmény és román önkormányzati választásnak lehetnek meg a feltételei Somogyban.

Három hét múlva indul a kampány

A Nemzeti Választási Iroda a névjegyzékben szereplő választópolgárokat legkésőbb 2014. augusztus 25-ig értesíti a névjegyzékbe vételről. A bejegyzett tartózkodási hellyel rendelkező szavazók átjelentkezési kérelmeinek, valamint a mozgóurna igényléseknek október 10-én 16 óráig kell megérkezniük a helyi választási irodákhoz. Az egyéni listás és az egyéni választókerületi jelöltet, a polgármester-jelöltet szeptember 8-án 16 óráig, a kompenzációs listákat és a megyei listát pedig szeptember 9-én 16 óráig kell bejelenteni. A választási kampány augusztus 23-tól október 12-én 19 óráig tart.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!