Közélet

2014.08.26. 13:04

Újabb öt évig Rátóti Zoltán a Csiky Gergely Színház igazgatója

Egyhangúlag, tartózkodás és ellenszavazat nélkül választotta meg újabb öt évre Rátóti Zoltánt, a Csiky Gergely Színház jelenlegi igazgatóját a kaposvári közgyűlés a teátrum vezetőjének.

Vas A.

Az intézmény vezetésre egyedül pályázó régi-új direktor második mandátuma a jövő év elejétől 2019. végéig tart. Szita Károly polgármester bevezetőjében elmondta, a pályázati bírálóbizottság fenntartások nélkül ajánlotta a közgyűlésnek a regnáló igazgató újraválasztását, míg Rátóti Zoltán a szavazás előtt arról beszélt, számára egyfajta misszióvá vált a színház jövője.
– Őszinte, hiteles, személyes és mégis objektív – méltatta Rátóti Zoltán pályázatát a fideszes oktatási és kulturális tanácsnok, Csató László, míg párttársa, Dér Tamás egy új kaposvári jelenség alapjait vélte látni az igazgató pályamunkájában.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Egyhangúlag választották meg Rátóti Zoltánt
[/caption]
Melyből kiderült, a régi-új direktor folytatná az év végén lejáró ciklusában megkezdett munkát, melynek két legfontosabb pontja a társulatépítés és a színház felújítása. Előbbivel kapcsolatban külön kitért a fizetésekre, úgy vélte, a jövőben valamiféleképpen meg kell teremteni a lehetőséget, hogy a művészek és a műszak dolgozói is többet kereshessenek – mint írta: nem tud egyetérteni azzal a negatív hagyománnyal, hogy a „szegény színész a jó színész”.
– Akadtak konfliktusaim is a társulatban – ismerte el a közgyűlés előtt Rátóti Zoltán, aki az következő évekre kész keret-műsortervet dolgozott ki, többek között a különféle jubileumokra fókuszálva.
A színházfelújítással kapcsolatbanPintér Attila szocialista tanácsnok kérdésére reagálva – kijelentette, igaz, hogy már az előző ciklusra érvényes volt egy ígéret ezzel kapcsolatban Orbán Viktor miniszterelnök részéről, jelenleg azonban ilyen nem létezik, s ebben a gazdasági helyzetben ez hazardírozás is lenne. – Viszont többször tárgyaltunk minisztériumi szinten a kérdésről, s az álláspontom sem változott: nincs B-terv, nem 20–25 évben kell gondolkodni, hanem olyan megoldásban, mely száz évre megoldja az épület kérdését.



A pályázatában pedig felvetette egy másikét: a Sárkány Sándor nevéhez kötődő, s korábban már Révfülöpön is felmerült magyar Globe színház megépítését. Az épület, mely a shakespeare-i tökéletes mása lenne az esetleges felújítás esetén pót-játszóhelyként is funkcionálhatna, ám a téliesítve nagyjából 400–450 millió forintos beruházásból megvalósítható színház új lehetőségeket is adna a Csiky társulatának és a városnak. Helyszínként praktikus okokból a színházparkot javasolta, de Rátóti Zoltán úgy vélte, adott esetben a Városliget is megfelelő lehetne.
A direktort végül egyhangúlag választotta meg öt évre a közgyűlés, fizetése 495 ezer forint lesz, s ehhez 450 ezernyi költségtérítés jár havonta.

Levéltár lesz a Bartókból

Ingyenesen a Magyar Nemzeti Levéltár somogyi intézetének adja használatba az egykori Bartók iskola épületét a város – döntött csütörtökön a ciklus utolsó rendes közgyűlése, melyen Szita Károly külön megköszönte a képviselőségtől bizonyosan búcsúzó fideszes Heintz Tamás és Csató László, valamint a szocialista Lamperth Mónika munkáját a városért.
A képviselők két vis maior pályázat benyújtását is megszavazták: a július 13-i felhőszakadás Budai nagy Antal utcai – vasútállomás előtti útszakasz –rombolásának helyreállításához 13,3 millió, míg az augusztus 3-i nagy esőzés utáni károk rendbetételéhez 12,95 millió forint támogatást igényel a megyeszékhely.

Módosították a helyi építészeti értékek, valamint a településkép védelméről szóló rendeleteket: a jövőben nem lehet különféle árusító bódékat, sátrakat felállítani a parkolókban, még az adott kereskedelmi egység akciós termékeit kínálva sem. Meghosszabbította a közgyűlés az ír bioalmalé-sűrítmény készítő üzem, illetve a biomassza erőmű tulajdonosaival kötött szerződésekben biztosított visszavásárlási jogát. Szita Károly polgármester szerint mindkét cég arra, a várhatóan másfél hónap múlva napvilágot látó uniós felhatalmazásra vár, hogy az EU-s fejlesztési forrásokat bővítésre is fel lehessen használni, így a projektek emiatt csúsznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!