Közélet

2014.09.22. 18:24

Egyenlő eséllyel az az utakon: autóra pályázhatnak a sorstársak

Egyenlő eséllyel az az utakon: a Lehetőségautó program segítségével új-, illetve használt gépkocsihoz juthatnak a fogyatékkal élő emberek. Napokban adták át az ezredik járművet, hétfőn Kaposváron köszöntötték a taszári Horváth Jánost, aki nemrég jutott a projektben megvásárolható modellhez.

Harsányi Miklós

– 1969-ben szenvedtem közlekedési balesetet, hosszú ideig kórházban voltam, s ezután leszázalékoltak – mondta a 72 éves taszári nyugdíjas férfi. – Egyre nehezebben járok az ortopéd cipővel is, még bottal se tudok 30-40 méterrel hosszabb távolságot megtenni. Szerintem minden olyan lehetőséget meg kell ragadni, ami ha csupán egy picit, de elviselhetőbbé teszi a sorstársak életét. Az autó esetünkben gyakran létszükséglet.

A taszári gépkocsitulajdonost Szita Károly, Kaposvár polgármestere köszöntötte. A rendezvényen elhangzott: évente kétszer pályázhatnak az érintettek, a következő határidő szeptemberben jár le, s új gépkocsivásárlás esetén 900 ezer, használt járműnél 600 ezer forintot állami támogatást igényelhetnek. Hétévente lehet igényelni a támogatást, megyénkben az idén mintegy 75 gépkocsira pályáztak. Az érintettek havonta legkevesebb mintegy 10 ezer, maximum 40 ezer forintot fizetnek a meghatározott futamidőn keresztül.Tóth Tamás, a Széchenyi Lízing Zrt. vezérigazgatója szerint Somogyban átlagos, a térség megyéihez hasonló érdeklődést tapasztalnak a lehetőség iránt.
– Ezzel a támogatási formával a mozgáskorlátozottakon kívül a látás és hallássérültek, az autisták és az értelmi fogyatékosok, illetve családtagjaik élete válhat könnyebbé – tette hozzá. – Lehet, hogy később tovább bővül a kedvezményezetti kör.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!