Közélet

2014.09.06. 15:07

Össztűz: az alvilággal működtek együtt a siófoki rendőrök?

Az alvilággal működtek együtt a siófoki rendőrök – adja hírül a Balatoni Polgár időszaki kiadvány internetes oldala. A rendőrség logójával illusztrált közlemény szerint „a közelmúltban fontos bűnügyi beosztásban lévő személyek ellen indult eljárás az alvilággal történt együttműködés miatt.”

Fónai Imre

„A Központi Nyomozó Főügyészség Kaposvári Regionális Osztálya nyomozást folytat a Siófoki Rendőrkapitányság állományába tartozó két rendőr ellen, akik a megalapozott gyanú szerint illetéktelen személy részére adatokat szolgáltattak ki a rendőrségi nyilvántartásból – közölte lapunk érdeklődésére Nagy Andrea főügyészségi ügyész, szóvivő. – A két személyt (egy főtörzszászlóst és egy őrnagyot) hivatali visszaélés bűntettének megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatta ki a Központi Nyomozó Főügyészség Kaposvári Regionális Osztálya. A két gyanúsított a gyanúsítással szemben panaszt jelentett be. A két rendőr szolgálati viszonyát az állományilletékes parancsnok felfüggesztette. Az ügyek egyéb részleteiről – a folyamatban lévő nyomozások érdekeire figyelemmel – jelenleg nem adható tájékoztatás.”

Különös fénytörést ad az ügynek, pontosabban a vizsgálat tálalásának az egyre inkább eldurvuló siófoki választási kampány. Amint megírtuk, a Siófokot húsz éve vezető fideszes Balázs Árpád mellett függetlenként Lengyel Róbert egykori siófoki rendőrkapitány is ringbe száll a polgármesteri címért október 12-én, úgy, hogy sem az MSZP, sem a DK, sem a Jobbik nem állít más jelöltet. Aznap, amikor Lengyel bejelentette indulását, a helyi Fidesz- és KDNP-szervezet elnöke közleményt adott ki, melyben többek között azt írták: a polgármesterjelölt rendőrkapitányként „kiszolgáltatta a várost azzal, hogy eltűrte a Petőfi sétányon történt megfélemlítő felvonulást.”

Lapunk 2009-ben elsőként írta meg: az a 150-200 fős, zömmel enyingi romákból álló társaság, mely 2008 nyarán erődemonstráció gyanánt végigvonult a siófoki Petőfi sétányon, összefüggésbe hozható néhány tagja által a veszprémi Cozma-gyilkossággal; az elkövetők feltehetően ugyanebből az enyingi körből kerültek ki. Egy 2009-es cikkünkből idézünk: „Balázs Árpád siófoki polgármester az eset kapcsán korábban azt mondta lapunknak: botrányos, hogy a Balaton fővárosában nincsen elegendő rendőr a nyári szezon kellős közepén egy ilyen, az idegenforgalomra is káros megmozdulás megakadályozására. Ott a hatalmas városi rendőrpalota, de kong az ürességtől.”



A Balatoni Polgár és az említett Fidesz-KDNP-közlemény szerint a siófoki kapitányság Lengyel vezetése alatt érte el a mélypontját. „Kapitányi évei alatt minden korábbinál több bűncselekményt követtek el a városban, ezzel párhuzamosan a felderített bűnesetek száma minden addiginál kevesebb volt.” A Balatoni Polgár így kommentálta a két siófoki rendőr ellen most elrendelt vizsgálatot: „A gyanúsítottak Lengyel Róbert kapitányvezetősége alatt háborítatlanul dolgoztak a rendőrség kötelékében. Lengyel Róbert kapitánysága idején érthetetlen módon képtelenek voltak sorozatbetöréseket és más, vagyon elleni bűncselekményeket felderíteni. A városban különböző híresztelések kaptak lábra arról, hogy a rendőrség és a bűnözők között kialakult valamilyen együttműködés. Ezt a nézetet erősítette a Petőfi sétányon történt felvonulás tétlenül tűrése.”

Ez pedig egy 2012. februári cikkünk részlete, interjú a nem sokkal korábban a kapitányi székből saját kérésére távozó, a rendőrségtől is leszerelt Lengyel Róberttel: „Kérdés: A siófoki képviselő-testület tagjai egyenesen tapssal köszöntek el öntől, ami nem túl gyakori. Válasz: Felemelő, hogy ez nekem megadatott.”

Siófok, „a leginkább fertőzött nagyváros”

Siófok a bűnözéssel leginkább fertőzött magyar nagyváros – írta az index.hu a napokban az Otthontérkép adatai alapján, mely a 2013 márciusa és 2014 februárja közötti egy év egy állandó lakosra jutó bűnesetei alapján állított fel listát a városok között. De már csak a közölt összes siófoki bűneset száma (1900) sem stimmel, hiszen a jelenlegi siófoki kapitány legutóbbi beszámolójában 3984 bűncselekményt említ 2013-ra. Az Otthontérkép 44 vidéki város adatait vizsgálta nem tudni milyen számok szerint, de ha korábban a hasonló rendőrségi statisztikára is azt írtuk, hogy torz (hiszen csak az állandó lakosok számát veszi figyelembe), akkor maradjunk annyiban: ez is.

Jobb hír, hogy a minap tizenöt egyenruhás és nyomozó kapott elismerést a siófoki városházán; ők azok, akiknek oroszlánrészük volt az augusztusi rablógyilkosság elkövetőinek gyors elfogásában.
Ami pedig a jelenlegi siófoki rendőrkapitány 2013-as, a képviselő-testület elé az idén tavasszal került beszámolóját illeti, abban egyebek között ez áll: „A regisztrált bűncselekmények száma 2013. évben 3984 volt. Ez a korábbi három év viszonylatában is jelentős csökkenés, mely a törvénymódosításokkal magyarázható az okiratokkal kapcsolatos bűncselekmények kapcsán, egyben e szám a módosítás előtti időszakhoz közelít. A 2013. év februári Btk.-módosítás hozta vissza a 2009. évi és az azt megelőző állapotot, így a regisztrált bűncselekmények száma is reálisabb és jobban igazodik az elrendelt nyomozások számához (vagyis míg a korábbi években ha elloptak egy táskát a strandon öt okirattal, az hat bűncselekmények számított, ma újra csak egynek – a szerző). A törvénymódosítás miatt azonban nehéz csökkenő vagy növekvő tendenciát megállapítani. 100 ezer lakosra 2013. évben 6093 bűncselekmény jutott, míg 2012. évben 11 441 volt. Ez a jelentős csökkenés elsősorban az okiratokra vonatkozó jogszabály-változásnak tudható be, illetve az elmúlt évben az állandó lakosok száma csaknem háromezerrel emelkedett.”

„Aki elment otthonról, reszketett, hogy nem törnek-e be”

Siófok a bűn városa (volt?), együttműködés alakult ki a rendőrség és a bűnözők között, az enyingi banda háborítatlanul vonulhatott, az akkori kapitány kiszolgáltatta a várost a bűnözőknek, Lengyel öt és fél éve alatt mindezek ellenére hogyhogy nem jeleztek semmiféle negatívumot, sőt, meg is tapsolták távoztakor? – kérdeztük Balázs Árpád polgármestertől.   
„Siófok önkormányzata minden évben tárgyalja a rendőrség beszámolóját és tudomásul veszi azt – áll a feleletül érkezett városházi közleményben. – A társszervek és vezetőik tevékenységét minden tőle telhető eszközzel segíti. A tényleges bírálatot általában nem a nyilvánosság előtt, hanem a vezetők közötti egyeztetéseken mondjuk el, mivel ez nem csak a rendőrségnek, de a város idegenforgalmának is ártana. A ritka kivételek egyike a Petőfi sétányon történt felvonulás, amelyről Mergancz Sándor megyei főkapitány úgy szerzett tudomást, hogy az arról készült videót bemutatta neki a város polgármestere, erről nem tájékoztatta Gyurcsány Ferenc alatt kinevezett rendőrkapitányunk. Amikor a Cozma-gyilkosság után az eset felkeltette a közvélemény érdeklődését, a város polgármestere és a rendőrség között az országos sajtóban nyilvános vita tört ki azon rendőri értékelés miatt, miszerint nincs Enyingen semmiféle bűnbanda.
A megyei vezetéssel történt gyakori személyes egyeztetéseken a város polgármestere mindig hangsúlyozta, hogy egy jó bűnügyi vezetővel kellene megerősíteni a siófoki kapitányságot, mivel a felderítési munka kritikán aluli, folyamatosan romlik. A közbiztonságot abban a tekintetben jónak értékeltük, hogy a felszínen, vagyis a közterületeken rendet tartottak. Mindenki biztonságban érezhette magát, ha elment sétálni, de reszketett, hogy otthoni értékeitől a betörők nem fosztották-e meg. A tettesek elfogásában, a kár megtérülésében pedig senki nem bízhatott. A megye bűnügyi vezetője ennél sokkal súlyosabb kritikákat fogalmazott meg. A kapitány távozása előtt, Kaposváron bizalmas találkozón közölte a megyei főkapitány a város polgármesterével, hogy az egyre romló felderítési mutatók és (bár nem így fogalmazta meg a problémakört) a parancsnoki példamutatás hiánya miatt dr. Lengyel Róbert megbízatása meg fog szűnni. Ennek formáját személyesen szeretné egyeztetni és kéri, hogy ennek méltó módját majd annak idején az önkormányzat is segítse. A kapitány úr távozását valóban megtapsoltuk.”

Lengyel Róbert: hat kisrendőrt az enyingi bandára?

Lengyel Róberttől azt kérdeztük: valóban a vezetése alatt érte el a kapitányság a „mélypontját”? Volt összefonódás a rendőrség és a bűnözők között?
– Feltételezem, ha valóban semmit érő munkát végeztem volna, nem maradhatok a rendszerváltás után a leghosszabb ideig kapitány Siófokon, de talán a paksi atomerőmű védelmét is ellátó, különleges rendőri egység első számú vezetőjeként sem ténykedhettem volna korábban évekig – felelte Lengyel Róbert. – Az akkori vezetői garnitúra döntő hányada a mai napig a helyén van és kimagasló szakmai munkát végez. Egyébként kritika velem szemben egészen addig nem fogalmazódott meg senki részéről Siófokon, míg be nem jelentettem: indulok a polgármester-választáson. Az pedig, hogy burkoltan korrupcióval gyanúsítanak embereket, még egy lejáratókampányba sem férhet bele. Korrupt rendőri vezetés? Döntően ugyanazok ülnek ma is kulcspozícióban a siófoki rendőrségen, akiket én állítottam oda. Ugyanazokkal akkor korrupt volt a vezetés, amikor én kapitánykodtam, ma meg már nem az? Utánam már a második kapitány dolgozik velük... A most vizsgálat alá vont két rendőr egyike egyébként csak igen rövid ideig volt a beosztottam. Összefonódás az alvilággal? Rám értik, aki az élete legnagyobb részében a bűnt üldözte, aki az életéből 24 évet a hazája szolgálatára áldozott? Rám, aki több mint két évtizedes szolgálat után egyszerű körülmények között él, akinek nincsenek vállalkozásai, szállodái, nyaralói, luxusautói? Arra azért kíváncsi lennék, hogy azok, akik sároznak szerte a városban, ugyanezeket elmondhatják-e magukról? Ne vagdalkozzanak vádakkal, most azonnal tegyenek büntető feljelentést ellenem és/vagy az állítólagos korrupt, volt beosztottaim ellen! Én tökéletesen tiszta lelkiismerettel állok elébe. És ők?
– Az enyingi romák vonulásáról csak annyit: talán azt a hat fiatal kisrendőrt kellett volna „rájuk küldenem”, aki akkor, azon a nyáréjszakán éppen a rendelkezésemre állt? Akkor ugyanis nem volt száz fős erősítés, de persze akkor ezt én sem kívántam reklámozni, szintén városi-idegenforgalmi érdekből. A banda vonulásáról Mergancz Sándort valóban nem tájékoztattam, hiszen ő akkor Kaposvár város kapitánya volt, ellenben akkori főnökömnek, Dégi Endre megyei főkapitánynak a helyszínről, a Petőfi sétányról telefonon számoltam be azonnal a történtekről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!