Közélet

2014.09.14. 16:07

Siófok kapta a legtöbb esőt, rekord vízszinten a Balaton

Több hónapnyi csapadékmennyiség áztatta Siófokot és környékét. A Balaton átlagvízszintje vasárnapra elérte a 129 centiméteres rekordot. Több házat is elöntött a víz a városban.

F. I.

Szombat kora estétől vasárnap délutánig kisebb megszakításokkal egyfolytában esett; több hónapnyi csapadékmennyiség áztatta Siófokot és környékét, a partközeli Szent László utcát vasárnap Siófokon lezárták a forgalom elől, mert hömpölygött rajta a víz, a csapadékelvezetők ugyanis nem győzték a rengeteg eső levezetését. A vízügyi igazgatóság nagy teljesítményű szivattyúját is munkába állították. A Galérius fürdő alagsorát is elárasztotta a víz, a fürdőt be kellett zárni. A déli városrész egyes utcáiban is kritikussá vált a helyzet vasárnapra, a városban mindenütt megteltek az árkok, a patakok folyókká duzzadtak. A város jelentős részén a csapadékvíz betört a szennyvízrendszerbe. Jó néhány utcát nem lehetett megközelíteni az áradás miatt.

Több lakóházat is elöntött az esővíz, Siófokon nyolc, Ságváron hét embert kellett kitelepíteni. Az eső kimosta a vasúti töltést egy szakaszon szombat éjszaka Tab és Siófok között, ezért a Siófok-Kaposvár vonalon leállt a vonatközlekedés, akár több napig is autóbuszok viszik az utasokat.A Balaton átlagvízszintje vasárnapra elérte a 129 centiméteres rekordot; annak ellenére, hogy nyitva a Sió-zsilip, péntek óta három centit emelkedett a vízállás. A vízeresztés mértékét idő közben 25-ről 30 köbméterre növelték másodpercenként, ennél intenzívebben nem tudják folyatni a Balaton vizét, hiszen lejjebb például a Kapos is árad. A meteorológusok szerint éppen Siófok fölött torlódtak össze a kavargó esőfelhők, így ez a térség kapott a legtöbbet. Még szerencse, hogy az esőzés ezúttal nem párosult erős széllel, mert így legalább a csordultig telt tó a medrében maradt...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!