Közélet

2014.10.02. 08:09

Felháborodás, tiltakozás: össztűz a túl hangos mozgóboltokra

Aláírásokat gyűjtenek Homokszentgyörgyön a mozgóboltok ellen. Megmozdult az egész falu, már több mint százan szignálták a tiltakozó íveket.

K. G.

Mások azonban a mobil árusok szolgáltatásai mellett kardoskodnak. Az gerjeszt indulatokat, hogy a járművek már korán reggel hangjelzést adva csalogatják a vevőket, ezzel zavarják a lakók pihenését. Egy kétgyermekes fiatal édesapa azt mondja, ő már meg is fenyegette az egyik sofőrt, annyira felháborodott azon, hogy a kisgyermekei felriadtak a hangzavarra.
– Mindenki dudál, és jönnek naponta sokan: a szódás, a jégkrémes, a takarmányos meg a többi – összegzi az átvonulókat. – A múltkor már összevesztem az egyikkel, miért az én házam előtt nyomja a dudát, ha tudja, hogy a szomszédom fog nála vásárolni?

Radócsai Zoltánné fogja össze az aláírásgyűjtő akciót. Azonnal szabadkozik, hogy ő ugyan a faluban lévő boltban dolgozik, de a fizetése attól nem lesz magasabb, ha elmaradnak a mozgóboltosok. Nem az anyagi érdek motiválja, hanem a jogos lakossági panaszok, állítja.
– Egész nyáron seregestül jöttek, lehetetlen volt pihenni tőlük – panaszolja az asszony. – Már reggel 6 óra után tülkölnek, oda-vissza menet dudálnak. Sok családban kisbaba van, gyerekek, idősek, hétvégén sincs nyugalmunk. De úgy látszik a mozgóboltosokat nem lehet csendre bírni. Nem vitatjuk, hogy szükség van rájuk, mert sok az idős ember a faluban, de sokan közülük is aláírták a tiltakozást, mert nyugdíjasok, ráérnek később várni a kocsikat, nem hajnalban. Az önkormányzathoz is fordultunk, ők 500 forintra büntetnék azokat a mozgóboltosokat, akik bemennek a mellékutcákba, vagy a megadott időpont előtt szólaltatják meg a hangjelzést. Érvényt szerezni azonban nem tudunk ennek a szabályozásnak. A jegyző azt mondta nekem, hogy felszólították az árusokat, tartsák be az önkormányzati rendeletet. A helyzet megoldásának jogi lehetőségét is vizsgálják, ezért felvették a kapcsolatot a rendőrséggel és a kormányhivatallal is.

Czinke János polgármester szerint már három hagyományos üzlet is bezárt a faluban a mozgóboltok miatt. Ő maga személyesen is a nyomukba eredt:
– Két rendeletet is alkottunk, az egyik szerint az utak nem rendeltetésszerű használatáért 500 forint napidíjat kell fizetniük, a másik a megjelenésük idejét szabályozza. Hétköznap reggel 8 óra után árusíthatnak, hétvégén 9 óra után, minden nap este 18 óráig. Ünnepnap nem árulhatnak. A sok panasz miatt az egyik reggel az utcasarkon vártam a kocsit, és tértivevénnyel együtt átadtam a boltosnak a kinyomtatott rendeletünket. Átvette, ment tovább, és ugyanúgy dudált. Az elején még néhányan betartották a szabályozást, páran fizettek is. De aztán futótűzként terjedt az ellenállás a mozgóboltosok között, megbeszélték egymással: ha te nem fizetsz, akkor én sem. A legnagyobb probléma, hogy meg van kötve az önkormányzatok keze, mert elvették tőlük a jogot, hogy szabálysértési bírságot szabjanak ki ilyen esetben, mi csak figyelmeztethetünk. Én már körzeti megbízott rendőrnek is szóltam, akkor kikísérték a faluból a túl hangos mozgósboltost, de másnap már megint jött. Augusztus 20-án, amikor az ünnepnap miatt egyáltalán nem árusíthattak volna, megint beszéltem velük. Akkor láttam, hogy a lakosság véleménye megoszlik a kérdésben, mert sokan ellenzik, de mások sorban álltak náluk aznap is, hogy vásárolhassanak. Összefoglalva, nem tudunk szankcionálni, de ha az kell, hogy megoldjuk ezt a helyzetet, elmegyek akár az országgyűlésig is!



Ács József mozgóboltos Kaposvár környékén teríti az árut, kocsikat is ad bérbe. Szerinte nagyon fontos, hogy megtalálják a közös hangot a lakossággal.
– Figyelembe kell vennünk, hogy mi a helyiek érdeke – mondta. – Reggel 7 óra körül még nem szabad hangjelzést adni, mert óvodások, bölcsődések is lehetnek a közelben, de 8 óra után már nem tilthatják meg nekünk a dudálást. De csak akkor, ha közlekedik, ha éppen áll a jármű, akkor nem zenélhet, vagyis egyhelyben nem ismételheti a dallamot vég nélkül, ehhez tovább kell mennie. Ha korán reggel szólt a duda, jogos lehet a homokszentgyörgyi felvetés, de más falvakban gyakran a helyi boltosok állnak a panaszok hátterében, azonban ha vevő mondja, neki mindig igaza van. Véleményem szerint a mozgóboltokra nagy szükség van, hogy elősegítse a szabadkereskedelmet, mert konkurencia híján a helyi üzletekben magasan tarthatnák az árakat. A másik szempont, hogy ezzel segítjük az idős, gyakran mozgásukban korlátozott embereket, akikhez rossz időben is házhoz megy az áru. Ezt már a helybeli kereskedők is felismerték, és sok helyütt ők is létrehozzák ezt a plusz szolgáltatást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!