Közélet

2014.10.13. 00:31

Ismét tarolt a Fidesz–KDNP az egyéni körzetekben

Ahogyan az elmúlt két ciklusban, úgy ezúttal is a Fidesz–KDNP képviselő-jelöltjei diadalmaskodtak az egyéni választókerületekben Kaposváron.

Vas András

Az előző voksoláshoz képest csak a győzelmükhöz szükséges szavazatok száma változott: míg 2010-ben jellemzően ezer voks körül szereztek mindahányan, ezúttal két-háromszáz szavazattal kevesebb jutott nekik. Mindez azonban nem befolyásolta győzelmük nagyságát, az alacsonyabb szavazatszám ugyanis a mérsékeltebb részvételi hajlandóságnak volt köszönhető.
A megyeszékhelyen ugyanis a négy évvel ezelőttihez képest négy százalékkal kevesebben járultak az urnákhoz, s a valamivel több mint 34 százalékos eredmény azt jelentette, hogy nagyjából 11 százalékkal volt alacsonyabb a részvételi arány, mint a megyében.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Szita Károly közel 66 százalékos támogatottsággal nyert
[/caption]
A polgármesteri címet Szita Károly közel 66 százalékos támogatottsággal nyerte el, mögötte a második helyen az MSZP–Demokratikus Koalíció–Együtt színeiben induló Kováts Imre végzett 20,5 százalékkal, a jobbikos Kiss Tamás 9,8, míg az LMP-s Felder Frigyes négy százalékot kapott. A közgyűlésben a 12 kormánypárti mellett a baloldali összefogásnak és a Jobbiknak két-két, a Lehet Más a Politikának egy mandátum jutott.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Felder Frigyes: A várt eredményt értük el
[/caption]
– A várt eredményt értük el – nyilatkozta az LMP-s Felder Frigyes. – Az volt a célunk, hogy megismételjük a tavaszi országgyűlési választási teljesítményünket, s ez nagyjából sikerült. Meglepett viszont, hogy a polgármesterségért folytatott küzdelemben a baloldali pártok csak húsz százalékot kaptak, hiszen áprilisban Kolber István még több mint 28 százalékot kapott. Persze ez lehet, hogy az ellenfele személyének is szólt: ekkora a különbség Szita Károly, illetve a tavasszal az országgyűlésbe jutott Gelencsér Attila kaposvári megítélése között. S bevallom, jobb szereplést vártam a jobbikos Kiss Tamástól is.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Előreléptek a voksszámban is
[/caption]
A széljobb párt kaposvári elnöke az alacsony részvételi adatokkal magyarázta az általuk várt eredménynél valamivel gyengébb szereplést.
– A tizenkét választókerületben háromban, Toponáron és a két Cseri útiban a második helyen végeztük a kormánypártok mögött – elemezte a Jobbik eredményét Kiss Tamás. – Előreléptünk a voksszámban is, hiszen négy éve nagyjából 1200 szavazatot kaptunk, most közel 2700-at. A mérsékelt választási részvétel viszont nem kedvezett számunkra.
A Jobbik így is megduplázta képviselőinek számát a városi közgyűlésben, ahol Kiss Tamás – akár a többi ellenzéki párttal, akár a Fidesz–KDNP-vel – konstruktív politizálásra készül.
– Még jobban meg kell ismertetnünk magunkat az emberekkel – jegyezte meg –, s a választásoktól most távolmaradókat meg szeretnénk győzni, érdemes elmenniük szavazni. Ehhez komoly önkormányzati munkára, kidolgozott rendeletmódosításokra, interpellációkra lesz szükség.

Két helyet szerzett a képviselő-testületben a baloldali pártok összefogása is, bár Pintér Attila szerint kevés kellett volna hozzá, hogy az előző ciklushoz képest eggyel növeljék mandátumaik számát.
– A kompenzációs listán a szavazatok 51,75 százaléka lett a miénk – magyarázta –, s úgy számoltuk, hetvenegy voks kellett volna, hogy egy helyet elvegyünk a Jobbiktól.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Több tanulsággal szolgált a mostani voksolás
[/caption]
Az MSZP városi elnöke elismerte, lehetett volna jobb a baloldali pártok szereplése, bár a nap folyamán, az alacsony részvételi adatok már sejttették a végeredményt.
– Ami még így is jobb, mint az európai parlamenti választásokon elért – tette hozzá. – Az viszont egyértelmű, hogy több tanulsággal szolgált a mostani voksolás. Soha ilyen egyenlőtlen feltételekkel nem zajlott még kampány, s meg kell találnunk a formát, melynek segítségével eljuttathatjuk üzeneteinket a választókhoz.



Felvetésünkre, talán megfelelő üzenetekre is szükség lenne, Pintér Attila úgy reagált, szerinte ezúttal is kínáltak alternatívát.
– Elgondolkodtató a kaposvári részvételi arány is – jegyezte meg. – Azt mutatja, hogy az emberek elégedetlenek a helyi politikával. S nemcsak a hatalmon levőkével, hanem az ellenzékével is.
Természetesen az MSZP városi elnöke mellett szerettük volna megtudni Kováts Imre, a baloldali pártok polgármester-jelöltjének véleményét is, ám ő nem akart nyilatkozni lapunknak, ahogyan egyetlen helyi médiumnak sem...

Kaposvári mandátumot nyert képviselők

Fidesz–KDNP: Borhi Zsombor, Czimmermanné Németh Andrea, Csutor Ferenc, Dér Tamás, Gelencsér Ferencné, Giber Vilmos, Mihalecz András, Nagy Attila, Oláh Lajosné, Pintér Rómeó, Szép Tamás, Torma János
MSZP–DK–Együtt: Kováts Imre, Pintér Attila
Jobbik: Kiss Tamás, Miháldinecz Gábor
LMP: Felder Frigyes

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!