Közélet

2014.12.29. 16:45

Drágább lesz a pecázás, de több lesz a hal

A Kaposvári Sporthorgász Egyesületnél átlag tíz százalékkal drágulnak jövőre a területi engedélyek. A növekvő bevételt haltelepítésre fordítják.

Harsányi Miklós

A Töröcskén a felnőtt éves engedély 23 ezer forintról 28 ezer forintra nő, az ifiktől 14 ezer forintot kérnek, míg a felnőtt 72 órás horgász jegy 7000 forintot kóstál. A Desedai éves felnőtt parti engedély 35 ezer forint, a csónakos 46 ezer-, míg az éves kedvezményezett engedély 20 ezer forint. Utóbbiból limitált mennyiséget – 150 darabot – adnak ki.



Az éves területi engedélyek drágulnak, az egyesületi tagdíj jövőre is 2300 forint marad. Hauser Miklós, a KSHE titkára hétfőn elmondta: egyre többen érdeklődnek a változások iránt.
– Az újév kötelezettségeket ró a horgászokra – emelte ki. – A 2014-es állami horgászjegy és a fogási napló január 31-ig érvényes, melyet legkésőbb február 28-ig kell eljuttatni. Ha a felnőttek nem tartják be az előírásokat, akkor dupla áron vagyis 4000 forintért válthatják ki az állami horgászjegyet.

Pontokba szedve rögzítik az előírásokat. Egyebek mellett lényeges tudni: az éjjeli horgászatra kijelölt partszakaszokon június elsejétől szeptember végéig péntekről szombatra, szombatról vasárnapra, illetve ünnepnapra virradó éjszaka engedélyezik az éjszakai horgászatot. Aki sportjegyet vált, csak egy darab úszós – egy horog, legfeljebb 15 grammos ólom – felszereléssel horgászhat nappal, partról, békés halakra. A halat tilos megtartani, elvinni. Rozs Tamás irodavezető közölte: jövőre egy olyan bojlis verseny lesz, amikor a Deseda nagyobb részét lezárják. A Töröcskén öt-, míg a Desedán 12 megméretést terveznek, s utóbbinál 160 mázsa ponty, s négy mázsa ragadozó telepítésével számolnak.

Ezek is érdekelhetik