Közélet

2014.12.05. 16:09

Templomba álmodott csoda: elkészült a világ legnagyobb Betleheme

Ezerkilencszáznegyvennyolc óta éled újjá Európa legnagyobb betlehemi életképe Vörsön. Tavaly tízezren voltak kíváncsiak az alkotásra.

Virág János

Az idén is elkészült a betlehem, és szebb, mint a korábbi években bármikor – vallják a vörsiek.
Advent első vasárnapján a tihanyi bencés apátság vezetője, Korzenszky Richárd perjel áldotta meg a bibliai életképet. A ma már zarándokhellyé vált vörsi templom, szentmise keretében nyitotta meg az Adventi időszakot.
– Az advent különösen fontos, a gyermekséget állítja a középpontba, azt a gyermekséget, emberséget, melyen keresztül mindannyiunk számára Isten szolidalítása, jósága és emberszeretete nyilvánul meg – mondta Korzenszky Richárd.
[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Elkészült a világ legnagyobb Betleheme
[/caption]
A 480 lelkes somogyi kisfaluban, példaértékű összefogással, elkészült a világ legnagyobb templomi betlehemének számító, ötven négyzetméteres bibliai életkép, mely tavaly negyvenezer embert vonzott a templomba.
Giber Gábor templomgondnoktól megtudtuk az idei évben is csak természetes anyagokat használtak a közel két hétig tartó munkában. A négy évesektől a kilencven évesekig mindenki segített a faluban. Másfél köbméter faanyag az alapja a betlehemnek, a domborzatok elkészülte után fenyőgallyakkal és örökzöldekkel fedték. Közel harminc fenyőfát használtak fel a betlehemhez. Az ország minden részéről, de még a határon túlról is érkeznek látogatók a településre, és erre a vörsiek nagyon büszkék.A Kis-Balaton szomszédságában fekvő település római katolikus templomában először 1948-ban építették meg a Jézus születését bemutató betlehemet a Jézus Szíve mellékoltárnál Futó Tibor vezetésével. Az elmúlt évtizedekben egyre bővítették az építményt. A betlehem megépítését 26 évig irányító Futó Péter az idén augusztusban elhunyt, így az ő tiszteletére a tavalyihoz hasonlóra, igen részlet gazdagra, útjait, stílusát megőrizve építették most is a betlehemet, ami a bibliai tájat a magyar kultúra jellegzetes elemeivel vegyítve jeleníti meg, természetes alapanyagok felhasználásával. A további terjeszkedésnek határt szabott a templom nagysága, így az utóbbi években már nem az életkép növelésére, hanem a részletek rekonstrukciójára, tökéletesítésére és újításokra fordították az alkotók a fantáziájukat.
[caption id="" align="aligncenter" width="430"] A falu összefogásának köszönhető a világhírű betelehem
[/caption]
A vörsi Betlehem 2007 óta a Somogy Megyei Közgyűlés által alapított Örökségünk - Somogyország Kincse cím birtokosa. A templom minden látogató előtt nyitva áll, az adventi vasárnapok ünnepi szentmiséit pedig előadásokkal színesítik – tudtuk meg Mód Miklós vörsi plébánostól. A bibliai életképet advent első vasárnapjától február 2-ig lehet megtekinteni, naponta 9 és 17 óra között, ingyenesen.

Ezek is érdekelhetik