Közélet

2015.01.21. 17:12

Álláshirdetések: tizedével több internetes ajánlat Somogyból

Közel harminc százalékkal nőtt az internetes álláshirdetések száma egy esztendő alatt, derült ki a profession.hu éves jelentéséből, melyből megállapítható: egyre gyakoribb, hogy a cégek fizikai munkára is a világhálón keresnek dolgozókat.

A. V.

– Az év vége felé arányaiban mindig kevesebb az új munkalehetőség, és ez 2014-ben sem volt másképpen – mondta Gerhartd Erik, a profession.hu szakértője. – Ilyenkor a munkavállalók is kevésbé aktívak. Januárban aztán rendre ugrásszerű a növekedés: a cégeknél megkezdődik az éves tervek végrehajtása, a munkakeresők pedig az új évvel új lendületet kapnak az állások felkutatására.

A tavalyi utolsó negyedévben a vállalkozások az értékesítés és kereskedelem kategóriában hirdették meg a legtöbb új állást, és ezekre hirdetésekre jelentkeztek a legtöbben. A második legtöbb állásajánlatot az IT-fejlesztés és a programozás területén adták fel, a dobogó harmadik fokát pedig a gyártás és termelés szerezte meg. Az álláskeresők igénye ezúttal megegyezett a hirdetőkkel, legalábbis a legnépszerűbbnek a kereskedelem és értékesítés bizonyult körükben, megelőzve a korábban hosszú ideig legkeresettebb adminisztrációval, pénzüggyel, szakmunkával és ügyfélszolgálattal kapcsolatos munkaköröket.
Arányaiban továbbra is több lehetőség közül választhatnak a felsőfokú végzettséggel és nyelvtudással rendelkezők, de folyamatosan nő az interneten meghirdetett és betöltött szakmunkák száma is: 2013-hoz képest 10 százalékkal nőtt az ilyen álláslehetőségek száma, melyekre negyven százalékkal többen jelentkeztek.Az elmúlt év második fele kedvezett a fiataloknak és a pályakezdőknek is, hiszen harmincegy százalékkal több gyakornoki helyett hirdettek meg számukra. Továbbra is nehéz viszont a részmunkaidős és időszakos munkát keresők helyzete: minden tizedik álláskereső ilyen munkára vágyik, ám csak fele ennyi ajánlat található a piacon.
– A nyárhoz hasonlóan a legtöbb munkalehetőség Budapesten és Pest megyében várja az álláskeresőket – folytatta Gerhartd Erik –, de sok lehetőség várja a munkára vágyókat Győr-Moson-Sopronban, Fejérben és Hajdú-Biharban is. Somogyban a területi képviselő állások voltak a legnépszerűbbek mind a meghirdetett lehetőségek, mind az álláskeresők részéről, és nagyon sokan érdeklődtek még a szállítási és logisztikai pozíciók után is.

Ezek is érdekelhetik