Közélet

2015.03.06. 08:09

Balatonring: MotoGP-pálya helyett illegális szemétlerakó

Bő hat éve még busás haszonról álmodoztak a sávolyiak, amikor a Balatonring neve szóba került, már azonban illegális szemétlerakó lett a MotoGP-pályából.

Vas A.

– Nem újkeletű a probléma, már az építkezés alatt is elképesztő mennyiségű szemetet kellett rendszeresen elszállítatnunk – mondta Bobek József, Sávoly polgármestere, amikor megkerestük: illegális szemétlerakó lett a település mellé tervezett Balatonring MotoGP-pályából. – A Nagykanizsa és Balaton között a hetes főúton járók piszkát minden tavasszal elhordatjuk: konténereket rendelünk, s fizetjük mások szemetének eltakarítását.

Bő hat éve még busás haszonról álmodoztak a sávolyiak, amikor a Balatonring neve szóba került: egy spanyol befektető cég a motorospálya mellett termálfalut álmodott az északnyugat somogyi település határába. Az 52 milliárd forintos beruházás nyolcszáz új munkahelyet ígért, nem véletlen, hogy a 2008 novemberi alapkőletétel országos politikusokat is vonzott: a későbbi kormányfő, Bajnai Gordon mellett Gyenesei István akkori önkormányzati miniszter is részt vett a ceremónián.
[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Bő hat éve még busás haszonról álmodoztak a sávolyiak
[/caption]
A nagy nekibuzdulás után aztán hamar érkezett az első figyelmeztető pofon, három hónappal később egy nemzetközi motoros újság már arról írt, az építkezés csúszása miatt elmaradhat a 2009-re tervezett első futam a pályán. Ezt akkor az építtető cég vezetője és Suchman Tamás országgyűlési képviselő, a Balatonring regionális projektmentora is kacsának nevezte – néhány héttel később a MotoGP szervezői mégis lefújták a versenyt. Az építkezés csak júliusban kezdődött meg, ám kiderült, a spanyol cég, a Sedesa nem tudott megállapodni a Magyar Fejlesztési Bankkal (MFB) a beruházáshoz szükséges hitelről – előbb 45, majd 30 millió eurót kértek –, ősszel azonban a kormány tíz évre szóló versenyrendezési megállapodás-tervezetet ír alá a kormány a versenyszervezőkkel, s 25 évig és 15,4 milliárd forint erejéig kezességet vállalt a Sedesa hitelkérelméhez.

Úgy tűnt tehát, nem lesz gond, főként, hogy 2009 végére elkészült a szennyvízcsatorna-hálózat – a rákötésért a sávolyiaknak nem kellett fizetniük –, a következő esztendő elején azonban egy pénzügyminisztériumi tanulmány gazdaságtalannak, kockázatosnak és jogszerűtlennek ítélte a pályaépítés állami támogatását. Ekkor derült ki, hogy a kivitelező cég vezetőjének nem makulátlan az előélete, s hogy a Sedesa politikai korrupciós botrányba keveredett Spanyolországban. Ezek után már nem is számított meglepetésnek, hogy az MFB megtagadta a hitelt a hispánoktól, akik erre leállították az építkezést.
[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Illegális szemétlerakó a MotoGP-pálya helyén
[/caption]
A nagyszabású tervekből valójában tehát alig két év alatt rémálommá váltak, érdemi munkálatokra többé nem került sor Sávoly határában, csak különféle perek, végrehajtási eljárások kapcsán került időről időre reflektorfénybe a Balatonring, melynek területére egykor 3,5 milliárd forintos terhelés volt bejegyezve. Valamivel több mint két éve másfélmilliárd forintért árverésre is bocsátották a kétszáz hektáros, végrehajtási és jelzálogjogok által terhelt területet, de nem akadt vevő rá, ahogyan nem sokkal később sem, amikor már féláron is eladták volna.



– Sokan tettek érte, hogy ne épüljön meg a pálya – mondta Bobek József, aki szerint a sajtó is felelős a projekt bukásáért. A polgármester ennek ellenére nem mondott le véglegesen a MotoGP-pályáról, s a járulékos beruházásokról, mint megemlítette: az építkezés hivatalosan még mindig a kiemelt állami beruházások közé tartozik, s csak van valami oka, hogy nem vették ki onnan.
Valójában persze, ha valaki ténylegesen komolyan gondolná a pályaépítést, tulajdonképpen a nulláról kellene kezdenie, hiszen a területet, melyen utoljára öt éve dolgoztak a munkagépek, szép fokozatosan visszahódítja a természet. A nyomvonal még látszik, ám az építkezés hajdani felvonulási területén fiatal füzes küzd a töredezett betonnal, a zúzottkő-halmokat szétmosta az eső, s mindenütt rengeteg, illegálisan odahordott szemét – nagyon mélyről kellene újrakezdeni mindent...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!