Közélet

2015.03.23. 19:01

Tehetségek: a szakmunka megbecsülése a fizetéssel kezdődne

– A szakmunkának vissza kell adni a becsületét – jelentette ki Sárdi Péter, a Kaposvár-Somogy megyei Tehetségsegítő Tanács elnöke –, a fiatalok találjanak utat a szakképzésbe, hiszen ez a jövő útja.

A. V.

A grémium többek között ezért szervezte meg az idén immáron harmadik alkalommal a Légy a szakmád mestere! kiállítást, melyen nyolc somogyi intézmény legtehetségesebb tanulóinak munkáit mutatták be az érdeklődőknek a kaposvári Eötvös iskolában. Fa- és vasmunkás-, cukrász-, szakács- és péktanulók léptek a nyilvánosság elé, akiknek jövőjét a tanács próbálja egyengetni: kaposvári és megyei vállalkozásokkal kötött szerződéseik segítségével szakmai gyakorlatot, sőt, a későbbiek során munkahelyet is tudnak biztosítani a legrátermettebbeknek.
– Vigyázni kell rájuk, hiszen rájuk épül a jövő hazai gazdasága – mutatott körbe az iskola aulájában feszengő diákokon Sárdi Péter.



A tanács elnöke szerint az elkövetkező években megváltozik a szakmunkások megítélése, s ez majd az anyagi megbecsülésükön is meglátszik. Utóbbira vélhetően szükség is lesz, ugyanis a friss felmérések szerint ötből csak egyvalaki helyezkedik el a szakmájában közülük idehaza, a többiek vagy pályát módosítanak, vagy külföldre mennek dolgozni.
– Németország, Németország, Ausztria – felelték sorrendben az általunk megkérdezett kilencedikes és tizenharmadikos tanulók, hol képzelik el a jövőjüket. S egyöntetűen a pénzt határozták meg motivációs tényezőként: itthon jó esetben nettó százezer forintos kezdőfizetéssel számolhatnak, Nyugaton ennek négy-hatszorosával. De akkor kikre épül majd a jövő magyar gazdasága?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!