Közélet

2015.05.08. 08:02

Csalóka az Otthontérkép statisztikája: nem Siófok a bűn városa

Az internetes oldal csak negyvenöt hazai város adatait gyűjtötte ki és ez alapján állított fel rangsort, mely azonban így meglehetősen torz képet tükröz.

Vas A., Fónai I.

Ismét Siófokot hozta ki a bűnözéssel leginkább fertőzött városnak az Otthontérkép internetes portál, mely a rendőrség adatait használta fel forrásként. Az internetes oldal azonban csak negyvenöt hazai város adatait gyűjtötte ki – Budapest és a megyei jogú városok mellett főváros környéki, valamint a három legnagyobb balatoni városét – és ez alapján állított fel rangsort, mely azonban így meglehetősen torz képet tükröz. Egyfelől, mert nem számol a közismerten rossz közbiztonságú vidéki kisebb városokkal, másfelől pedig a balatoni településeknél az állandó lakosságszámot veszi alapul, a bűncselekmények számába viszont beleszámítja a nyári főszezont is, amikor ezekben a városokban a nyaralók miatt többszörösére nő a lélekszám.



Nem feltétlenül Siófok védelmében, de megnéztük néhány, a listán nem szereplő város adatát, melyek alapján egyértelműen kijelenthető: a Balaton fővárosánál több településen is rosszabb a helyzet, ráadásul ott egész évre eloszlanak a bűncselekmények. A kevés híján 34 ezer lakosú Ózdon például 45,7 bűncselekmény – vagyis a siófokinál négy tizeddel több – jut ezer lakosra, s hogy ne csak az ország másik felével példálózzunk: Komlón 56,6 ugyanez az adat.

A megyei jogú városok közül Miskolcon a legrosszabb a helyzet, 31,8 bűneset jut ezer lakosra, a rangsorban némi meglepetésre Szekszárd a második 29,6-del, Kaposvár – holtversenyben Szegeddel – a kilencedik a 23 településből, a szomszédos megyékből Pécs a tizenegyedik, Zalaegerszeg a tizenkettedik, Nagykanizsa a huszadik. A legjobb mutatókkal Sopron, Székesfehérvár és Veszprém rendelkezik. A nagyjából hasonló méretű – 55–65 ezres – településeket nézve a somogyi megyeszékhely a második Szolnok mögött a nyolcból.

Siófok a 20–30 ezres települések között az élen zárna, ha csak az Otthontérkép adataira hagyatkoznánk, ám a már említett 24 ezres Komlóról a Sió-parti település statisztikája is álomszerűnek tűnik. Persze az azért elgondolkodtató, hogy a Siófoknál cirka ötezerrel kisebb Keszthelyen közel hússzal kevesebb az ezer lakosra jutó bűnesetszám, s a tópart harmadik frekventált városának, Balatonfürednek pedig még Kaposvárnál is jobb a mutatója. Persze ebben az is közrejátszik, hogy a Balaton déli partjára sokkal több nyaraló érkezik, mint akár a nyugati végébe, akár az északi részre, s így a nyári szezonban a bűnözők is erre a területre fókuszálnak – ezt bizonyítja, hogy például Fonyód ezirányú adata – 32,5 – rosszabb, mint Miskolcé...

– Ez azonban, ha valaki egy adott településen akar ingatlan vásárolni, semmit sem jelent – állította Oláh Miklós, a kaposvári Genius 99 ingatlaniroda tulajdonosa. – A Balatonnál például az elmúlt időszakban Siófokon volt a legnagyobb kereslet a nyaralók iránt. Településen belül persze már megnézik, milyen a környék, de ha tetszik az ingatlan, általában nem számít, mekkora a bűnözés: vagyis, ha valakinek bejön a siófoki Petőfi sétány hangulata, akkor annak ellenére vesz a környező utcákban nyaralót, hogy nyaranta a város bűn szempontjából egyik legfertőzöttebb területéről van szó.

Több mint harmadával csökkent a bűnözés

Az Otthontérkép azt írja: a közbiztonság a számok szerint országos szinten javult ugyan, hiszen az ezer főre eső bűnesetszám csökkent 2014-ben, de árnyalja a képet, hogy drasztikusan az egyéb bűnesetek körébe tartozó mutatók csökkentek, ami a számok „kozmetikázására” is utalhat. Siófokon ezer lakosra vetítve több mint 47 bűncselekmény történt a honlap szerint – saját számításaink alapján viszont 45,3... –, de 2013-hoz képest a bűncselekmények száma jelentősen csökkent.
A siófoki rendőrkapitányság tíz-tizenöt éves visszatekintésben a legeredményesebb évét zárta 2014-ben – ahogyan nemrég megírtuk, erről számolt be a város képviselő-testületének Király Richárd rendőrkapitány. A tavaly Siófokon regisztrált bűncselekmények száma – 1498, az Otthontérkép által jegyzett 1152-vel szemben – 37 százalékkal volt kevesebb a 2013-asnál, a nyomozás-eredményességi mutató 18 százalékkal, 42,4 százalékra nőtt. A tizennégy kiemelt bűncselekmény adatainak összesítése közel negyven százalékos csökkenést mutat (2013-ban 15, tavaly 3 rablás történt), emelkedést csak a gépkocsi feltörésben és a garázdaságban regisztráltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!