Közélet

2015.06.13. 16:02

Éjféltől a vágányok mellett kérjük, vigyázzanak!

Éjféltől újra járnak a vonatok a Balaton déli partján, szombaton a siófok-szabadisóstói állomáson helyezték forgalomba a Lepsény és Szántód-Kőröshegy közötti vasúti pályát.

Fónai Imre

„Vágányon vonat közlekedik!” – jelezte előre a nosztalgiavonat érkeztét a hangosanbeszélő, ami kétségtelenül nagy szó volt a hónapok óta tartó vágányzár után. Többen fürdőnadrágban ugrottak föl a közeli sóstói strandról, hogy lekattintsák okostelefonjukkal az öltönyös urak érkezését. – Ez még nem átadóünnepség, csak a vasúti pálya forgalomba helyezése – bocsátotta előre az egyik öltönyös úr, Loppert Dániel, a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) kommunikációs vezetője.

A munkálatok ugyanis még nem fejeződtek be, október vége a határidő, a vonatközlekedés azonban megindulhat az ígéretek szerint, a nyári menetrend kezdetén. Szalóki Flórián helyettes államtitkár (aki külön megemlítette, hogy nem vállalta be az öltönyt a kánikulában) is azt hangsúlyozta, hogy a szoros határidőt példa értékű módon tartották az építők, a Strabag-Swietelsky-Közgép konzorcium.

Witzmann Mihály országgyűlési képviselő azzal csatlakozott hozzá: lám, a terjedő aggodalmakkal, szóbeszéddel szemben semmiféle csúszás nincs a 32 kilométeres szakasz 30 milliárd forintos fejlesztésében.

– Mint hőségben egy pohár víz, úgy hiányzott a vasútközlekedés Balaton-parton – így Feldmann Márton, a MÁV Start Zrt. vezérigazgató-helyettese. Arról is tájékoztatott: vasárnaptól még nem a nyári menetrend szerint közlekednek a vonatok, az majd csak 20-án lép életbe, akkortól érvényes a 100 kilométeres sebesség, valamint a Budapest és Siófok közötti 80 perces menetidő is.

Hét megállóhelyen magasperonok épültek, négy kilométer hosszan zajárnyékoló fal, tizenhét kilométeren zaj- és rezgéscsillapító sínágyazat készült. Zamárdi városközpontjában elkészült a szántódi rév felé vezető új vasút-közút átjáró, az új siófoki közúti aluljárón várhatóan e hónap végén mehetnek át először az autósok. Loppert Dánielt idézve Budapest és Szántód között már nyugat-európai színvonalat sikerült teremteni.
A vágányok mellett kérjük, vigyázzanak!

Ezek is érdekelhetik