Közélet

2015.06.29. 16:02

Tunézia: nincs kötbér, ha valaki nem utazik

Jelentősen visszaesett az utazási irodákban a vakációjukat Tunéziában tervezők száma: mint ismeretes, pénteken Szuszában iszlám terroristák közel negyven turistát gyilkoltak meg, többségükben külföldieket. Magyar áldozata nem volt a merényletnek, ennek ellenére a Külügyminisztérium arra kért mindenkit, a biztonsági kockázat miatt mérlegeljék a helyzetet, mielőtt Tunéziába utaznak.

A. V.

– Noha az utazásszervező cégek azt állítják, egyedi eset volt a szuszai tragédia, ha hozzánk bejön valaki, hogy Tunéziában nyaralna, elmondjuk: nem tanácsoljuk az utazást – állította Wimal Morapitiye, a Jetwing Travel Utazási Iroda ügyvezető-tulajdonosa. – Még akkor is, ha várhatóan nem lesz újabb terrortámadás, hiszen a helyiek még komolyabb biztonsági intézkedéseket léptettek életbe.



A külügy adatai alapján jelenleg 750 magyar turista vakációzik Tunéziában – a merénylet után 180-an tértek haza, s ötvenen utaztak ki –, melynek kockázati besorolása a terrorcselekmény hatására sem változott: továbbra is a 2-es kategóriába tartozik, mely fokozott biztonsági kockázatot jelent – az 1-es az utazásra nem ajánlott országokat jelenti. A Külügyminisztérium azt is kéri a kiutazóktól: csak a konzuli regisztrációt követően induljanak útnak, s jelentkezzenek be a tuniszi külképviseleten.

– Akik mégis tunéziai utazást terveznek, javasolnám, várjanak még – mondta Lóczy Katalin, a kaposvári Dóm Tourist Utazási Iroda vezetője. – Egyelőre annyit tudni, rengeteg rendőrt vezényeltek a turisztikai régiókba, melyek olcsóságuk miatt rendkívül kedveltek.

Az érdeklődés ennek ellenére természetesen erőteljesen visszaesett az észak-afrikai ország iránt – mely árai miatt meglehetősen népszerű úticélnak számított a korábbi években –, ami Wimal Morapitiye szerint nem meglepő, hiszen az emberek a nyaralásuk alatt nyugodtan akarnak pihenni.
– Annak ellenére nem tanácsoljuk az utazást – jegyezte meg –, hogy utazási közvetítőként nincs olyan felelősségünk, mint az utazásszervezőknek. Amúgy, ha mi szervezünk egy utat, s valami veszély lép fel, a magyar külügy, illetve a helybéli hatóságok segítségével azonnal megkezdjük a hazautazás megszervezését.

A Jetwing a pénteki merénylet után három utast indított útnak Tunéziába, s egyelőre egyikük sem jelezte, bármi problémája lenne.
– Ha baj van, a 24 órás szolgálatunkon keresztül bármikor elérnek – állította Wimal Morapitiye. – Ez a nagy különbség, amikor valaki szervezett úttal megy ki, vagy interneten kerül kapcsolatba egy utazási irodával. Utóbbi esetben nem tudnak intézkedni az érdekében.

Tunézia helyett Törökországot, Egyiptomot, Görögországot vagy Spanyolországot ajánlják

– A tunéziai utakat szervező irodák eltekintenek a kötbér megfizetésétől, ha egy utas július 10-ig visszamondja az utat a pénteki merénylet miatt, s engedélyezik az átfoglalást más úticélra – tájékoztatott Lóczy Katalin.
Ha valaki nem akar utazni, visszakaphatja a befizetett út árát. Alternatív úticélként Törökországot, Egyiptomot, Görögországot vagy Spanyolországot ajánlják az utazási irodák, bár Lóczy Katalin elismerte, hogy az utazni kívánóknak vélhetően többe kerül majd a vakációjuk, ugyanis a tunéziai ellátási nívót más országokban jellemzően drágábban lehet csak megkapni.

Készpénzzel Görögországba

Rossz idők járnak az utazási irodákra, hiszen Tunézia mellett egy másik népszerű úticél, Görögország is negatív jelzők kíséretében került be a hírműsorokba: az országban totális a gazdasági csőd, emiatt több megszorító intézkedést léptettek életbe, többek között a bankautomatákból a helyiek csak hatvan eurót vehetnek fel naponta.
– A turisták viszont többet, hiszen nem görög bankoktól veszik fel pénzüket – mondta Lóczy Katalin. – Egyelőre nem hallani semmilyen, a nyaralást befolyásoló problémáról, s nem is hiszem, hogy gond lenne a jövőben, hiszen a szállodák, apartmanok magánvállalkozásként működnek, így az állami megszorítások nem érintik őket.
Hasonlóképpen vélekedett Wimal Morapitiye is, aki szerint, ha valaki elegendő készpénzzel indul útnak Görögországba, semmit sem fog érzékelni az ottani gazdasági válságból, azaz aki Hellászba készül, nem kell tartania tőle, hogy kútba esik a nyaralása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!