Közélet

2015.07.06. 16:40

Hősiesség, bátorság és egy kakas

Ágyúdörrenés az éjszakában, majd rögtön utána tollak szállnak a levegőben. A horvátországi Durdevac történelmének egyik legjelentőségteljesebb pillanatának lehetett tanúja az idén a látogató. De hogy kerül a kakas az ágyúba?

Jeki Gabriella

– A Picokijada olyan több napos, kulturális esemény, amely egy megtörtént történelmi eseményen alapul – magyarázza Danica Rakic, horvát történelemtanár. – Egészen 1552-be kalauzolja vissza minden évben több száz nézőjét, amikor Ulama pozsegai szandzsákbég serege Durdevac vára ellen vonult.
Hivatásos színészek, csodálatos hátasokon vágtató lovasok, amatőr fellépők és statiszták színpadi előadáson, korhű ruhákban és eszközökkel idézik fel a népszerű történetet. A somogyi határtól néhány kilométerre valóban ágyúk dörrennek, puskák ropognak, tüzes nyilak szállnak a levegőben. Később megtudjuk, hogy mindez a modern pirotechnikának és a rendkívül gazdag fényeffektusoknak köszönhető. A török sereg kitartóan ostromolja a durdevaci várat, miközben az eseményeket narráló édesapa három gyermeke olthatatlan figyelemmel kíséri végig a 16. századi elődei hiteles történetét.– A bég serege támadásainak sikertelensége után kitartóan ostromolta a várat, és abban reménykedett, hogy kiéheztetheti a lakókat, akik aztán megadják magukat – teszi hozzá a pedagógus. – A horvátok sokáig kitartottak, azonban a vár falai között valóban elfogyott az élelem. Ekkor eszelték ki az azóta legendává vált, furfangos cselt: az utolsó megmaradt kakasukat egy ágyúból lövik ki a török seregve, azt a látszatot keltve, hogy bőven van még ennivalójuk.
Így mentette meg a nagytarajú a várost a törököktől, akik a cselnek bedőlve úgy döntöttek, hogy felhagynak az ostrommal. Ettől a pillanattól viselik a helybéliek a “picok” ragadványnevet, jelképük a kakas mindenhonnan visszaköszön a településen járva, megkapva a kellő tiszteletet. Az okostelefonok különleges wifi hálózatot fognak be: Rooster town, azaz Kakasváros, jelzik.

– Az előadás évről-évre látványosabb és autentikus helyszíneken játszódik – meséli az egyik látogató, Jurica, aki egészen Zágrábból érkezett megnézni a színdarabot. – A durdevaciak már 1968 óta ünneplik egy egyedülálló szabadtéri forgataggal a legendát, a látvány- és hangtechnika csodálatos színészi teljesítménnyel ötvözve mindig ámulatba ejt, pedig minden évben itt vagyunk.

Nemzetközi kiváló európai díj a kakasoknak

A három napos Picokijada Koprivnica-Krizevac megye egészének legjelentősebb kulturális rendezvénye, magyar résztvevőkkel és látogatókkal is. – A Picok Legenda történelmi játék évről-évre egyre színvonalasabb, látványosabb és talán pont ezért vonzóbb a turistáknak is – mondja Kovács Patrik, akinek magyar beszédét kiszúrjuk a hatalmas tömegben. – Fantasztikus érzés, amikor az ember figyeli az eseményeket, összerezzen az ágyú dörgésére, csodálja a közvetlenül előtte elhaladó lovakat, belefeledkezik az “angyalok énekébe” és észre sem veszi, hogy tátva marad a szája a kitűnően kivitelezett csatajelenetek láttán. Durdevac a híres Picokok legendájával bekerült a „20 kiváló európai úticél” immateriális kulturális hagyatékot ápoló idegenforgalmi hálózatába. 2008-ban szellemi kulturális öröksége miatt megkapta a nemzetközi, Kiváló Európai Desztináció díjat.

Egy kis történelem

Somogyország és Podravina évek óta összetart, a magyar és horvát Drávamente történelme több szálon kötődik egymáshoz. A durdevaci várat 1378-ban Mikcsfi István emeltette, aki a trónharcokban Nápolyi László mellett állt, és a drávai átkelőhelyen akart rajtaütni Luxemburgi Zsigmond seregén. A nagy történelmi nevek közül a várhoz kötődik Hunyadi János, Mátyás király és Zrínyi Miklós személye is. Virovitica 1552-1684-ig, Nagykanizsa pedig 1600-1690-ig állt török uralom alatt. Az akkori két nagyhatalom, a Habsburg és az Oszmán birodalom közti keskeny határt a Dráva és a Mura folyó, valamint a Klostar Podravski települései és erődítményei adták. Durdevac, magyar nevén Szentgyörgyvár volt az utolsó keresztény védőbástya. Miután sikeresen „visszaverte” a török támadását, a király saját költségén tovább erősítette.

Ezek is érdekelhetik