Közélet

2015.09.21. 07:55

Kisebb lett a dió, de nagyobb a mulatság

A nyári csapadékhiány miatt az átlagnál kisebbek lettek a diók Lengyeltótiban, ezért az idén közepes szezonra számítanak, bár a minőséggel és a mennyiséggel bizonyosan nem lesz gond.

K. G.

Egy hete szüretelnek már Közép-Európa legnagyobb összefüggő diósában, Lengyeltótiban. Mintegy 200 hektáron kézzel és géppel takarítják be a termést. Kétszázan dolgoznak: szedik, válogatják, átmossák és szárítják a diót, amelynek nagyobb részét külföldre, Németországba, Angliába és Olaszországba szállítják.



Dióünnepet ült Lengyeltóti a hétvégén, ahol a gasztronómiáé és a színes programoké volt a főszerep Zsombok Lajos polgármester szerint. A település civil szervezetei és a környező falvak főzőcsapatai sertéshúsból készítettek diós ételeket, de még a hagyományos krumplis gombócba is diós töltelék került, a poharakba pedig dióból készült likőr és pálinka. A diófesztivál a helyi szüreti mulatságból nőtte ki magát, ezért a szőlő sem vesztette el a szerepét: a leányok mezítláb taposták a kádakban, hogy must legyen belőle.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!