Közélet

2015.10.13. 17:32

Balatoni szezon: mégsem volt olyan kiugróan jó nyár?

Nem hozott kiugró vendégforgalmat az augusztus a Balatonnál – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adataiból. Míg a középső, legforróbb nyári hónapban, júliusban 4,6 százalékkal nőtt a balatoni vendégéjszakák száma 2014 júliusához képest, addig az augusztusi növekedés már lényegesen szerényebb, 1,2 százalék.

Fónai Imre

Azt gondolnánk pedig, hogy az ideális nyaralóidő miatt ennél kedvezőbbek a 2015-ös adatok. Az mfor.hu arra is felhívja a figyelmet: a nyári hónapokban ugyan jól hajrázott a balatoni régió, de ez csak arra volt elég, hogy az év első nyolc hónapjában éppen annyi legyen a vendégéjszakák száma, mint 2014-ben.
S ha a KSH-számok nem is tükrözik teljesen mértékben a balatoni turizmust – hiszen csak a kereskedelmi szálláshelyek, vagyis a szállodák, panziók forgalmát veszi figyelembe, a magánszállásokét nem –, sokat mondó, hogy a 2014-es év végéhez  hasonlóan a Balaton továbbra is utolsó a turisztikai régiók sorában a  vendégforgalom-bővülés ütemét tekintve; 2015-ben is minden régióban nőtt a vendégéjszakaszám, csak a Balatonnál nem. Az Észak-Alföld vezet 11 százalékos plusszal, az országos átlag hat százalék, a Balaton eredménye: stagnálás.Az mfor.hu gyűjtése szerint az augusztusi hónapban 2013-ban nyolc, 2014-ben öt százalékos volt az előrelépés az előző esztendő balatoni forgalmához képest, e sorban 1,2 százalék a 2015-ös bővülés. Utóbbi adat a belföldi vendégek 1,4, valamint a külföldiek 0,9 százalékos többletéből kerekedett ki.

Nem kell aggódni amiatt, hogy nem a balatoni régió jár az élen a vendégforgalom-növekedésben – ezt Ruszinkó Ádám, a turizmusért felelős helyettes államtitkár mondta korábban lapunk kérdésére. „A Balaton – tette hozzá – egy régóta jól működő, bejáratott célállomás, nagy csodára, kiugró növekedésre nem számítunk egyik évről a másikra, a néhány százalékos folyamatos vendégszám-növekedésnek kell itt örülni. Azokban a térségekben, ahol jóval kisebb a vendégek száma, könnyebb nagyobb növekedést produkálni”.
Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke szerint sincsen ok az aggodalomra, sőt... – Azt, hogy augusztusban sikerült vendégéjszakaszám-növekedést produkálni, pozitívan kell értékelni – vélekedett Fekete. – Köztudott, hogy a Balatonnál ekkor bonyolítják le a legnagyobb forgalmat a szálláshelyek, gyakorlatilag időjárástól függetlenül telt házzal, vagy annak közelében üzemelnek. Ehhez képest minden kicsi előrelépés is örvendetes.

A Balatonról a parlamentben

Nőtt a szállodák árbevétele a nyáron a Balatonnál, a strandok 20-25 százalékkal több vendéget fogadtak idén – hangsúlyozta parlamenti felszólalásában Witzmann Mihály. A siófoki székhelyű választókerület képviselője arra is emlékeztetett: a balatoni turizmus fejlesztése országos érdek, hiszen ez az ágazat kilenc százalékkal járul hozzá a GDP-hez.Átlépheti a „bűvös” egymilliót Siófok

Idén végre meglehet az egymillió vendégéjszaka Siófokon. Két éve 995 ezernél, tavaly 999 ezernél állt meg év végén ez a szám. A helyi önkormányzat nyilvántartása eltér a Központi Statisztikai Hivatal vendégadataitól, hiszen míg utóbbi csak a kereskedelmi szálláshelyeket tartja nyilván, előbbi a magánszálláshelyeket is. A szobakiadók adóbevallását is figyelembe vevő statisztika szerint 4,2 százalékkal több vendég szállt meg Siófokon augusztusban, mint tavaly; idén a harmadik nyári hónapban 318 527 regisztrált éjszakát töltöttek a turisták a városban. 2015 első nyolc hónapja során ugyanakkor 3,9 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma: a 899 321 nagyon közel van már az egymillióhoz.

Siófokon jelenleg 400 forintot kell fizetni minden 18 éven felüli vendég minden éjszakája után (Tihanyban 500, Balatonfüreden 470, Balatonföldváron 420 forintot), a városháza azonban egy múlt havi előterjesztésben már fölvetette a kúrtaxa 500 forintra emelésének lehetőségét. Hiszen bár az állam elvileg minden beszedett kúrtaxaforinthoz másfelet tesz hozzá, valójában ettől az évtől az idegenforgalmi adóra is vonatkozik az adóerő-beszámítás, vagyis azon önkormányzattól, amelyiknek magas az adóereje (magyarul jelentős a helyiadó-bevétele, mint Siófoknak is), attól elvonnak. Az újraosztási arány nem ismert, az azonban igen, hogy idén Siófok 2014-hez képest 219 millió forinttal kisebb állami idegenforgalmiadó-kiegészítéssel számolhat emiatt.
 

 

Ezek is érdekelhetik