Közélet

2015.10.07. 08:09

Cégszintű pazarlás? A dolgozók már „átvilágították” a DRV-t

Nemcsak a rezsicsökkentés és a közműadó, hanem a cégszintű pazarlás is oka a DRV Zrt. rossz pénzügyi helyzetének? A lapunkat megkereső, névtelenséget kérő DRV-dolgozók mindenestre ezt állítják.

Fónai Imre

Ahogyan megírtuk, az ágazati szakszervezetek sztrájkkészültséget helyeztek kilátásba annak nyomán, hogy napvilágot látott egy létszámleépítést és bércsökkentést javasló tanulmány. Ez mostanra lekerült a napirendről, a kormányzat egyeztet a szakszervezetekkel, miközben átvilágítják az állami tulajdonú víziközmű-szolgáltatókat, így a siófoki székhelyű DRV Zrt.-t is.
A dolgozók azonban már „átvilágították” a társaságot. Drága külsős gödörásókról, magáncélú gépkocsi-használatról, vezetői prémiumokról beszéltek lapunknak. A DRV Zrt. válasza szerint gondos gazdaként kezelik az állami vagyont. Cáfolták a vezetői prémiumfelvételt is, a cég berkeire rálátó informátorunk szerint azonban a vezetői állás és a prémium is csak elnevezés kérdése...A gödröt már nem a DRV-s munkás, hanem külső cég ássa jóval többért, a vízmű drága járművei e közben a műhelyben állnak. Az éves szinten tízmilliókat hazavivő vezetők még prémiumot is fölvesznek annak dacára, hogy több milliárdos veszteséget termel a cég. Néhány vezetőnek terepjáró is jár, azzal mennek Horvátországba nyaralni. Nevüket nem vállaló DRV-s dolgozók sorolták ezeket, akik azzal keresték meg lapunkat: szerintük nem teljes a kép úgy, hogy csupán a rezsicsökkentés, meg a közműadó a zrt. rossz pénzügyi helyzetének az okozója. Állították: miközben „baráti” cégek végzik a földmunkákat, a szivattyújavításokat, a vízóraszállítást, akad olyan, a hálózaton dolgozó fizikai munkás, aki több évtized után is mindössze nettó 75 ezer forintot visz haza havonta.

A lapunknak nyilatkozó egyik DRV-s azt mondta: – Aki Siófokon jár, nézze meg a két egymás melletti nagy cég, az FGSZ és a DRV parkolóját. A szomszédban reggel és este van tele a parkoló, a miénk csak nappal, este üres... Pedig az FGSZ jóval „gazdagabb” cég. Akad azután olyan telephely, ahol négy iroda van egymás közelében és mindben ül egy-egy üzemmérnök, üzemvezető.

„A DRV Zrt. gazdálkodását a mindenkori szabályzókban foglalt elvárások mentén végzi, ez irányú tevékenységét az illetékes szervek rendszeresen ellenőrzik.  Az erről szóló jelentések is alátámasztják, hogy a DRV Zrt. gondos gazdaként kezeli az állami vagyont – áll a cég reagálásában. – Az elmúlt években a költségtakarékossági szemléletnek megfelelően a társaságnál – a megnövekedett többletfeladatok ellenére is – csökkent a vezetők száma. Vezető állású munkavállaló az elmúlt két évben sem prémiumot, sem prémiumelőleget nem vett fel. Korlátlan magán gépkocsi-használatra nincs lehetőség. A működési hatékonyság növelése érdekében az integrációs bővülést követően 2015. októberétől önálló szervezeti egységként megszűnt az Önkormányzati Divízió, és egy újabb vezetői státusz került megszüntetésre.”

„Már kezdik visszaszervezni”

A munka törvénykönyve szerint vezető állású dolgozó a DRV-nél egy van, s ez a vezérigazgató, aki valóban nem vett föl prémiumot – árnyalta a cégvezetés reagálását egy, a DRV berkeire rálátó informátor. Hozzátette: a prémium elnevezést is megszüntették, most az alapbér 20-80 százalékának megfelelő teljesítményösztönző rendszer van érvényben. Informátorunk úgy tudja, korlátlan magáncélú gépkocsihasználat valóban nincsen, csak korlátozott. A földmunkákat szerinte is kiszervezték, de úgy értesült, hogy már kezdik „visszaszervezni”.

Öltözőben rekedt elégedetlenkedés

A dolgozók arról is beszéltek: az elégedetlenkedő fizikai munkások már korábban is fölvetették a sztrájkot, de őket még az öltözőben „leszerelték”, s lám, most, hogy a vezetői szintet érintően is szóba került a létszámleépítés, rögtön lett sztrájkkészültség... Megkérdeztük erről Pintér Lajost, a DRV munkahelyi szakszervezetének titkárát, aki azt mondta: – A sztrájkkészültség bejelentése a csoportos létszámleépítés tervezete ellen irányult. Korábban az elégedetlenkedők csak magukban füstölögtek, a véleményét ugyanis – féltve az állását – senki sem merte felvállalni.

Ezek is érdekelhetik