Közélet

2016.01.26. 18:15

Adó 1%: a beteg gyermekeken segítenénk, többet kaptak az egyházak

Az adófizetők közül egyre többen élnek a lehetőséggel, és felajánlják adójuk egy százalékát támogatásul. 2015-ben 13,46 milliárd forint oszlott el a különböző civil szervezetek és egyházak között. Ez szám majdnem egymilliárddal múlta felül az előző évit.

K. G.

A felajánlók száma is nőtt, míg 2014-ben 2,05 millió magánszemély tett érvényes adó 1%-os nyilatkozatot, addig 2015-ben 2,14 millió fő ajánlotta fel adójának egy százalékát. Habár nőtt a felajánlások száma, de az adófizetők majdnem fele még mindig nem él felajánlási jogával. 
Tavaly kevesebb szervezet között oszlott el a támogatások összege, mint a korábbi években. 25 150 kedvezményezett szervezet volt, de 2014-ben ez a szám elérte a 31 302-t. A civil szervezetek kapták a több felajánlást az egyházakkal szemben, a 13,46 milliárd forint összegű felajánlásból 7,85 milliárd forinttal részesedtek.Sokak nem tudják, de az egyházak és a civilek között nem kell választani. Az adófizető magánszemélyek az egyszázalékos civil támogatás mellett felajánlhatják adójuk +1%-át egy elismert egyház vagy egy kiemelt költségvetési előirányzat részére. Az egyházak azonban mégis kevesebb támogatást kapnak, mint a civilek.

Ennek egyrészt az az oka, hogy az egyházaknak adható 1%-ot később vezették be. Másrészt sokan azért tartózkodnak az egyházi felajánlástól, mert nem vallásosak vagy nem tartoznak egyik felekezethez sem. Az egyházak többsége azonban sok esetben karitatív célokra használja fel a felajánlásokat.


 

Ezek is érdekelhetik