Közélet

2016.01.13. 08:01

Belvíz és szárazság egyszerre: különös helyzet a földeken

A hideg téli és a tavasziasan enyhe időjárás néhány napon belüli váltakozása megkeverte a mezőgazdászokat is Somogyban. A megye egyes részein az áradás és a belvíz jelent gondot, míg másutt a csapadékhiányra panaszkodnak. Kaposszerdahely megint ostrom alatt áll, a hóolvadás és az eső után rövid idő alatt megemelkedett a vízszint.

K. G.

– Derékig érő. Hétfőhöz képest legalább fél méteres a látványos növekedés – mondta Prépost László, a község polgármestere. – A Zselic vízgyűjtő területén olvadáskor felhalmozódott víz ilyenkor megindul, ezt tetézi a belvízi helyzet, a környező szántásokról lefolyó olvadék. A Berki-patak megint tóvá duzzadt, a Bojtor réten legelő teheneket ki kellett menekíteni. A fő veszély az, hogy elárasztja a Rákóczi utca legmélyebben fekvő öt-hat házát.
A településvezető szerint csak az oldhatná meg a helyzetet, ha egy víztározó épülne Szenna és Kaposszerdahely határában.Más megyei gazdákat elfogja az indulat, ha a somogyi belvízhelyzetről hallanak. Szabó Tamás, a Magosz megyei elnöke szerint inkább a csapadékhiány okoz gondot a földeken.
– Decemberben mindössze 1,2 mm csapadék esett a megyében, ez nagyon kevés, a talaj elbírna többet. Annak, akinek a háza elől kell eldobálni, talán sok volt az elmúlt napokban a hó, de a gazdák nagyon várták – mondta Szabó Tamás. – A gabonafélék és a repce érzékenyek a vízhiányra, de reméljük, hogy a többi tavaszi vetésű növénynél nem lehet gond.
Pásztohy András, a szentgáloskéri Agrária Zrt. igazgatója szerint sincs nagy gond a belvízzel feléjük, inkább hó kellene még, és hideg, hogy kifagyjanak a kártevők.

A keddre virradóra lehullott 10-15 mm csapadék azonban nem mindenhol tűnt el nyomtalanul. Belvizes foltok találhatóak Somogyban, mert a lefagyott talaj nem engedett fel olyan gyorsan, ahogy az olvadás bekövetkezett. A csapadék nagy szórással érkezett az elmúlt napokban. Közép- és Dél-Somogyban több volt, míg Észak-Somogy alig kapott havat. Talajtípustól és domborzattól függ, hol okozhat gondot a belvíz a megyében. Délen a homokos talaj jobban elvezeti a vizet, a dombok alján és az ártereken gazdálkodókat inkább sújtja a vízátfolyás.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] A megye egyes részein az áradás és a belvíz jelent gondot
[/caption]
– A tavalyi száraz év volt, a vízkészlet kimerült, pótolni kellene – mondta Tóth István növényvédelmi szakmérnök. – A tél eddig nem volt csapadékban gazdag, a földek még jelentős mennyiségű vizet befogadhatnának. Az őszi mélyszántásra esett hó, eső beivódott, de a lejtős területeken, réteken és legelőkön nem tudott mindenütt a talajba szivárogni.
Megduzzadt az Orci-patak, a Tetves-patak és más vizek, de még nem aggasztó mértékben. Riadalmat az okozott inkább, hogy a fagyott talajra hullott az eső, a hó olvadt.
Jöhetne még hó, fűzte hozzá a szakember, mert ha mínusz tíz-tizenöt fokos lehűlés lesz hó nélkül, megfagyhat a nedves talaj, károsodhatnak a kalászosok és a repce. A legnagyobb veszélyt azonban, mint az elmúlt években, mégis a tavaszi aszály jelentheti.

Csak terv még a víztározó

Egy 57 hektáros tó létesülne, ha kialakítanák a víztározót Kaposszerdahely és Szenna határában, amely megoldás lehetne az ismétlődő árvízhelyzetre. A beruházás TOP-os forrásokból valósulhatna meg, de ezek jelenleg még csak a tervek. Nem minden esetben felelnek meg ugyanis a megkötő szabályozásoknak, ennek áthidalását vizsgálják, mondta Prépost László kaposszerdahelyi polgármester. A konkrét TOP-os előírás szerint a forrásoknak csak két százalékát fordíthatják a kisajátításra és a vásárlásra, a leendő víztározó területén viszont még sok az idegen, nem önkormányzati tulajdon.

Ezek is érdekelhetik