Közélet

2016.01.20. 05:16

Bespájzolás: olcsóbb a hús, de akciónak hiszik az áfacsökkentést

– Érezhetően nőtt a forgalom, szerintem úgy negyedével több hús fogyott az elmúlt két hétben, mint egy évvel ezelőtt – vonta meg a sertéshús január elejétől 27-ről öt százalékosra csökkentett áfájának gyorsmérlegét az egyik kaposvári multi húspultjának eladója

Vas András

Másutt úgy húsz százalékosra becsülik a forgalomnövekedést, vagyis az intézkedés láthatóan elérte célját – más kérdés, hogy gyors felmérésünk alapján a boltok nem mindenütt engedték át a teljes árcsökkenést a vásárlóknak. Akiknek többsége viszont egyelőre inkább év eleji akciózásnak hiszi a rég tapasztalt alacsony árakat, s emiatt hosszabb távra próbál bespájzolni. Éppen emiatt a szakemberek szerint a valós fogyasztásváltozáshoz el kell telnie néhány hónapnak, amire minden letisztul a sertéshúspiacon: a vevők is hozzászoknak a stabilan olcsóbb húsfélékhez, s a boltok is beállítják áraikat.

– A cégvezetés teljes mértékben érvényesítette az árakban az áfakülönbségből adódó változást – mondta Vajda Lászkló, a kaposvári Privát Hús Kossuth utcai üzletének vezetője. A boltban a sertéshúsok közül valóban csak a csontozott karaj kilója kerül négyszámjegyű összegbe, a tarja ára pedig a csökkentett áfáshoz képest is akciósnak tűnik. – A vevők értékelik az árcsökkenést – jegyezte meg Vajda László –, máskor januárban visszaesett a forgalom, az idén viszont nem olyan látványos a változás, az egy évvel ezelőttinél nagyjából húsz százalékkal nagyobb a forgalmunk.
A hipermarket húspultja előtt is sor áll, ami kedden délelőtt nem feltétlenül volt eddig jellemző. Pulai Nándor öt kiló lapockát vesz és még hármat darálva, mint mondta, üres otthon a mélyhűtő, megéri feltölteni.
– Hiába mondom, hogy mostantól ennyi lesz az ára – állította a hűtőpult túloldaláról a hentes –, sokan nem hallottak az áfaváltozásról, s azt hiszik, akciózunk.

Az árakból valóban nehéz kikövetkeztetni az adócsökkentést, ugyanis nem sokban térnek el a decemberiektől: a karácsony előtti katalógusokban a január közepihez hasonló árakat találtunk, igaz, akkor akciósként. Ugyanez a helyzet a diszkontáruházakban is, a hűtőpult előre csomagolt termékei nem tűnnek olcsóbbnak, mint egy hónapja. Ami nem lenne baj, hiszen akkor kedvezménnyel árulták őket, csak éppen eredeti árként 10-18 százalékkal magasabb volt megadva, januártól viszont elvileg 22 percentnyi a csökkenés. Már ha a boltok, üzletek minden forintot a vevőknél akarnak hagyni...
– Amit simán megtehetne mindenki – mondta egy kaposvári húsbolt eladója –, hiszen elvileg a forgalom mindenütt nő, ugyanis azok a kereskedők, vagy feldolgozók, akik eddig feketén szerezték be a húst, most a legális helyek felé fordulnak, ugyanis a 27 százalékos áfa benyelését még érdemes volt megkockáztatniuk, de ötért már nem rizikóznak.

Elvileg tehát mindenki örülhet, a gyakorlatban azonban sok a bizonytalanság: sok boltban nem tudják, mely termékeket lehet az alacsonyabb áfakörbe sorolni (lásd keretes írásunkat), a vásárlók pedig csalódottak, hiszen a feldolgozott termékek, vagyis a felvágottak, kolbászok, füstölt húsok és szalonnák ára változatlan maradt.
– Disznóhúst ritkán eszünk – mondta Sári Károlyné a hipermarket felvágottas pultjánál –, napi 10-15 deka felvágott viszont elfogy, ha főzök, inkább csirkét vagy pulykát szoktam, ami viszont ugyanolyan drága maradt. Az emberek szerintem akkor értékelnék igazán az árcsökkenést, ha minden húsfélére alkalmaznák.

A kocsonya nem lesz olcsóbb

Az általunk megkérdezett húsboltokban sem feltétlenül tudták, mely termékek tartoznak az öt százalékos áfakategóriába. A NAV honlapján kedden jelent meg ezzel kapcsolatban a tájékoztatás, eszerint az egész- vagy félsertés, comb, lapocka és ezek részei, elülső részek, tarja, karaj és részei, oldalas, dagadó és részei, sertésszalonna húsréteggel, a csontos lábszárhús, valamint a fej elülső rész kicsontozott húsa. Mindezek frissen, hűtve vagy fagyasztva is forgalmazhatóak.

Nem vonatkozik viszont az áfacsökkentés a fűszerezett vagy főzött húsokra, a vágási melléktermékekre és belsőségekre, mint a fej és annak részei – fül, orr –, köröm és a láb, mely a csülköt nem tartalmazza. A farok, szív, nyelv, rekeszizom, nagy cseplesz, nyak, csecsemőmirigy, máj, vese, tüdő, velő, húsos csont – mely főként csontot tartalmaz – áfája szintén 27 százalék maradt.

Ezek is érdekelhetik