Közélet

2016.01.31. 10:52

„Vállalhatatlan a lőporüzem a Balatonnál!“ Bóka nem ért egyet Tállaival

A Balatontól egy-két kilométerre hadianyagüzem létesítése ma már sem környezeti, sem élet- és vagyonbiztonsági szempontból nem vállalható, a turisztikai marketinggel sem fér össze és a BFT fejlesztési elképzeléseihez sem illeszkedik.

Fónai Imre

Ezt Bóka István, a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) elnöke válaszolta a balatontipp.hu információs portál érdeklődésére. Balatonfüred fideszes polgármesterének szavai merőben ellentétesek Tállai András minapi válaszával. Ahogyan megírtuk, az államtitkár egyebek között azt felelte Kepli Lajos jobbikos parlamenti képviselő írásbeli kérdésére: mivel Balatonfűzfőn a lőporgyártás az 1920-as évek végétől jogszerűen működött, ezért az a szerzett jogokat szem előtt tartva épült be a 2000-ben elfogadott területrendezési tervbe. Másrészt Tállai szerint „a telep újraindítása a Balatoni Területfejlesztési Koncepció turizmusfejlesztési céljaival nem áll ellentétben”.Bóka István arra emlékeztetett: az utoljára 2008-ban módosított Balaton-törvény Balatonfűzfőn kivételesen megengedi a vegyipari tevékenységek folytatását és fejlesztését, a 2014-2020-as fejlesztési ciklus prioritásai azonban nem ebbe az irányba mutatnak. „Terveink között a környezetre ártalmatlan, az élet-, és vagyonbiztonságra veszélytelen, magas hozzáadott értékeket létrehozó, jó minőségű munkahelyek létrehozását eredményező projekttervek szerepelnek. Mások, különösen a magas kockázatú ipari tevékenység egyáltalán nem sorolható a BFT fejlesztési elképzelései közé” – áll a BFT-elnök válaszában.

Bóka felhívta a figyelmet ara is, hogy elmúlt tizenöt évben érzékelhető változásokon ment át Balatonfűzfő városa is. „A nehézvegyipari üzemek helyére kisvállalkozások települtek, 16 milliárd forintos környezet-rehabilitációs program valósult meg az ipartelepen és környékén, a környezetre ártalmas technológiával gyártott termékek engedélyét fokozatosan megvonták a szakhatóságok, megszűnt a település rossz hírét keltő szaghatás”, a turisztikai vonzerőt növelő fejlesztések jöttek létre, sokan költöztek a városba a jó életminőség, a tiszta környezet reményében.

A BFT-elnök partner abban, hogy a hadianyagüzemhez hasonló beruházások kiszorításának megkönnyítésére módosítsák akár a Balaton-törvényt is.
Ahogyan lapunk megírta, valamivel nyugatabbra a szántódi lakosok is kíváncsiak rá, hogy az ottani, éjjel-nappal dübörgő fémsajtoló üzem miképpen fér össze a Balaton-törvénnyel...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!