Közélet

2016.02.23. 08:02

Átverős termékbemutatók: futhat a pénze után a becsapott vásárló

Hiába a megannyi felhívás, s a törvényi szigorítás, még mindig óriási összegeket kaszálnak a termékbemutatókra specializálódott cégek. Melyek jellemzően a hetven év feletti nyugdíjas korosztályt próbálják megszólítani, s mint bevételeik, illetve az ilyen ügyekben indult fogyasztóvédelmi eljárások mutatják, sikerrel.

Vas A.

Somogyban például előfordult, hogy nyolcszázezer forintot csaltak ki egy megyeszéli településen élő idős házaspártól: két gyógyító mágneses matracot sóztak rájuk, a ketyerék persze a harmadik használat után elromlottak, az idős pár azóta is fut a pénze után...
Az ilyen esetek megelőzése érdekében az új évtől tovább szigorodtak a termékbemutatók rendezésének feltételei: a cégeknek megtiltották a hitelnyújtást, hogy reklámozzák az ajándéksorsolást és az árengedményeket, melyekkel legtöbbször sikerült megszólítaniuk az idős embereket.



Utoljára 2014-ben nehezítették jogszabályi előírásokkal a termékbemutatók szervezését – magyarázta Novák Ferenc, a megyei fogyasztóvédelmi egyesület elnöke. – Nehezebb lett árubemutatókat szervezni, ha nem a cég telephelyére szervezik őket, be kell jelenteni az eseményt az illetékes jegyzőnek, aki viszont a fogyasztóvédelmet köteles értesíteni róla. Emellett a vásárlók 14 napon belül elállhatnak korábbi vételi szándékuktól.

Ennek ellenére a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a termékbemutatók több mint felénél talál szabálytalanságot. A megyei fogyasztóvédelmi egyesületnél valamelyest csökkent a bejelentések száma, igaz, hozzájuk leginkább akkor fordulnak a megkárosítottak, amikor kiderül, hiába állnának el a szerződéstől a meghatározott időn belül, nem kapják vissza befizetett pénzüket.
– Jellemzően két céghez köthetőek a panaszok – mondta Novák Ferenc. – A módszerük is azonos: a termékbemutatón a vevőnek megadott telefonszám nem működik, a vállalkozás elköltözött a címéről, vagy rosszabb esetben a cég sohasem működött az adott helyen. Illetve az újabb trükkök közé tartozik, hogy befogadják ugyan a vevő szerződést visszamondó kérelmét, ám utána nem foglalkoznak vele, s ha érdeklődik, csak azt mondják, folyamatban van pénze visszautalása. Végül persze kiürítik és bedöntik a céget, mellyel szemben valaki végrehajtást kezdeményez, s innentől esély sincs rá, hogy az átvert vásárló visszakapja az általa befizetett összeget.

Felmerül a kérdés, miért nem tiltják be az ilyesféle rendezvényeket, ám a megyei fogyasztóvédelmi egyesület vezetője állította, törvényileg erre nincs lehetőség. Főként, hogy a szervező cégek pontosan ismerik a jogszabályokat, így például divatba jött, hogy egészségügyi szűrésnek hirdetik meg a bemutatókat, vagy vásárlók lakására szervezik őket, s így, mint magánrendezvényt, nem kell bejelenteniük az illetékes jegyzőnek.
– A megyében is előfordult, hogy olyan eszközt adtak el egy asszonynak, melynek forgalmazását az egészségügyi hatóság már betiltotta, vagy hivatalos háziorvosi papír bizonyította, a vásárló számára egészségileg kifejezetten káros volt az eladott holmi – tette hozzá Novák Ferenc. – Mindenképpen erősíteni kellene a fogyasztói tudatosságot az emberekben, s rávezetni őket, nem véletlen, hogy a bemutatókon kínált termékek nem kaphatóak a normál kereskedelemben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!