Közélet

2016.02.18. 08:00

Felhasználatlanul ömlik a Rinyába az országos hírű termálvíz

Hetedik éve áll üresen a babócsai fürdő épülete, az országos hírű termálvíz felhasználatlanul ömlik a Rinyába, majd onnan a Drávába.

Jeki G.

Több önkormányzati elképzelés is van a bezárt fürdők újrahasznosítására Dél-Somogyban. Hetedik éve áll üresen a babócsai fürdő épülete, az országos hírű termálvíz felhasználatlanul ömlik a Rinyába, majd onnan a Drávába. A teljesen felújított komplexumot 2009-ben zárta be az önkormányzat a közegészségügyi hatóság (ÁNTSZ) javaslatára, arra való tekintettel, hogy sem a gyógyvízzé nyilvánítást, sem a vízforgató beszerelését nem tudta megoldani a fenntartó. Utóbbi az akkori kalkulációk szerint 36 millió forintjába került volna az önkormányzatnak, amit nem tudtak vállalni.– A két kút állami tulajdonban van, melyek 44 és 60 fokos gyógyvizet szolgáltatnak, és mivel a jelenleg hatályos jogszabályok szerint „pozitív kutat” nem lehet elzárni, ezért a Rinyába folyik a víz – tájékoztatott Péter István babócsai polgármester. – Több mint 50 évig kiválóan működött a fürdő, sok vendéget vonzott az ország minden tájáról. s külföldről is.

A babócsai gyógyvíz többek közt gerincbántalmakra, töréses betegségek utókezelésére, nőgyógyászati problémákra, fürdőkúrára és ivókúrára is ajánlott volt. Az önkormányzat eleinte pályázatból szerette volna a fürdőt és a kastélyaikat felújítani, és a termálvízzel megoldani az intézményeik fűtését, ám mindeddig erre nem nyílt lehetőség.

Emellett terveik közé került egy vízpalackozó létrehozása is. – A képviselő-testület úgy döntött, hogy eladja a fürdőt és a kastélyt is, akár külön-külön is – mondta Péter István. – Elkészítettük az értékbecslést és úgy látjuk, hogy megfelelő segítség esetén egy ilyen beruházás fel tudja virágoztatni települést és sok embernek munkát biztosítani.
Az eladástól azt remélik, hogy a beruházó a most nyíló uniós forrásokat felhasználva tud majd előrelépni a régóta várt fejlesztések terén. Többek közt melegvizes kertekben gondolkodnak, amelyekben a termálvíz fóliás sátrakban hasznosulna öntözésben és fűtésben.

A szuloki fürdőt kedvelő vendégek már kicsit szerencsésebb helyzetben vannak, hiszen négy éves zárva tartás után, szerényebb keretek közt ugyan, de 2010 óta újra üzemel a helyi strand. A vendégek közt elsősorban visszatérő magyar kempingklubok tagjai, illetve német és osztrák turisták vannak.
– A múlt évben pályázat útján készült el a sportmedence felújítása, a 27 millió forintos beruházást várhatóan májusban adjuk át – mondta Hengerics József Szulok polgármestere. – Egykor három medencénk volt: egy nagy úszómedencét korábban kettéválasztottunk egy 50 köbméteres ülőmedencére és egy kisebb úszómedencére, ami azonban 2006-ban volt utoljára nyitva. Tíz év szünet után nyitjuk újra az idén.

Címkék#Babócsa

Ezek is érdekelhetik