Közélet

2016.03.07. 05:13

Lakást, rendelőt adnának, mégis gyógyíthatatlan az orvoshiány

Tavaly év eleje óta országosan negyedével, Somogyban viszont több mint duplájára emelkedett a tartósan betöltetlen háziorvosi praxisok száma. Hogy nagy a baj, azt Beneda Attila egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkár is elismerte a Magyar Kórházszövetség múlt heti kongresszusán.

Vas András

A politikus kijelentette, nincs és nem is lesz elég doktor az egészségügy fenntartására, s a háziorvosi ellátásban 5-10 éven belül bizonyosan komoly orvoshiány lesz.
A megyében tavaly év elején három vegyes- és három gyerekkörzet volt betöltetlen legalább fél éve, vagyis a hivatalos terminus szerint tartósan. A legrégebb óta, éppen tíz esztendeje egy barcsi gyerekkörzetbe kerestek orvost, s ebbe azóta – ahogyan egy öt éve üres berzencei vegyeskörzetbe is – sikeresen találtak szakembert. Viszont tíz új körzet veszítette el doktorát az idén márciusig, méghozzá jelentős részük nem is a megye déli, vagyis gazdaságilag elmaradottabb területein található, hanem akad köztük két északi városi, sőt Balaton-parti vagy éppen tóközeli települési praxis is. A legrégebben jelenleg Somogyban egy lakócsai vegyeskörzetbe keresnek orvost: az állás több mint hét esztendeje betöltetlen...Bár a helyzet országosan is romlott, hiszen 203-ról 252-re nőtt a tartósan üres praxisok száma, a megyék közül Somogyban alakult a legdrámaibban a helyzet 14 hónap alatt. Tavaly év elején a megyei rangsorban hat betöltetlen körzettel megyénk kifejezetten jó területnek számított, hiszen a legjobb helyzetben lévők is legalább öt üres praxissal rendelkeztek, jelenleg viszont már a hatodik legrosszabb a helyzet Somogyban, s csak Borsod-Abaúj-Zemplénben, Békésben, Jász-Nagykun-Szolnokban, Bács-Kiskunban és Szabolcs-Szatmár-Beregben akad több betöltetlen háziorvosi körzet.
– Öt éve lehetett látni, hogy hamarosan drasztikusan romlik a somogyi helyzet – állította Andrásofszky Zsolt, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) somogyi vezetője. – Akkor készítettem egy kimutatást, mely szerint a megye körzeti orvosainak hetven százaléka betöltötte 53. életévét. Ebből következik, hogy többségük ma már nyugdíjas, vagy a korhatár környékén lehet.
A MOK megyei vezetője hozzátette, a kamara többször is jelezte a döntéshozók felé, hogy komoly szakemberhiánnyal küzd  háziorvosi rendszer, ám szakmai anyagaikat vagy semmibe vették, vagy nem tartották hitelesnek.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Tartósan betöltetlen somogyi körzetek
[/caption]

– És mára odáig jutottunk – mondta Andrásofszky Zsolt –, hogy csak az elmúlt héten három polgármester hívott fel, s kérte, segítsek nekik orvost találni a körzetükbe. Adnak lakást, teljesen berendezett rendelőt, vagyis nem a nulláról kellene indulnia a kollégának, de így sincs jelentkező.
A körzeti orvosi munkának ugyanis a rendszerváltás óta folyamatosan csökkent a presztízse. Már régen nem igaz, hogy a falusi doktornak a rezsin kívül nincs kiadása, mert a helyiek eltartják, s anyagilag sem versenyképes a szakma a kórházi lehetőségekkel. Érdemben 2002-ben, s valamelyest a második Orbán-kormány első éveiben emeltek a dotációjukon, illetve tavaly is bejelentettek egy havi 150 ezer forintos plusztámogatást, melyet ősszel már kaptak is az érintettek, ám januártól már nem folyósítják – a szakkormányzat szerint nyártól újra jár majd, de csak különböző feltételekkel...

Ennek megfelelően elöregedett a szakma, a statisztikák szerint több mint hatezer hazai praxis harmadában nyugdíjas vagy nyugdíj közeli orvos dolgozik, s az érintettek, bármennyire is szeretnék abbahagyni a munkát, nem tudnak kilépni a rendszerből, ugyanis nem találnak vevőt praxisukra: vagy érdeklődő nincs, vagy megfelelő tőkéje egy fiatalabb kollégának.
–Ráadásul a munkakörülmények sem megfelelőek – jegyezte meg Andrásofszky Zsolt –, a műszerek nagy része elavult, a rendelők, tisztelet a kivételnek, lelakottak, felújításra szorulnának. Az orvosok mellől hiányzik a megfelelő képzettségű és számú szakszemélyzet, hiszen aki egy kicsit is ért a szakmájához, külföldre megy, ahol a hazai keresetének sokszorosáért dolgozhat, ráadásul kevesebbet és összehasonlíthatatlanul jobb körülmények között.

A MOK megyei vezetője szerint is elképesztő mennyiségű pénz, legalább hatszázmilliárd forint hiányzik az egészségügyből, melyre GDP-arányosan is keveset költ a kormányzat: már nemcsak a nyugati országokhoz, hanem a Visegrádi Négyekhez, vagyis a csehekhez, lengyelekhez, szlovákokhoz képest is nagy a lemaradás.
– Nincs orvos, nincs szakszemélyzet, s az informatikai háttér is elavult – tette hozzá Andrásofszky Zsolt. – Jelenleg azért működik még a rendszer, mert a fiatalabb, bár igazából középkorú, 40-55 éves orvosok helyettesítőként egyszerre több körzetet visznek. De ezt nem lehet sokáig bírni, öt-hat év után kiég az ember, s visszaadja a második-harmadik praxisát, emiatt hamarosan ugrásszerűen megnő a betöltetlen körzetek száma a megyében. Megoldást a kormányzati ciklusokon átívelő megegyezéssel kialakított életpálya-modell jelentene, de ennek egyelőre semmi nyoma. A rendszer ebben a formában viszont sokáig már nem marad talpon...


Pályázatokkal csalogatnák a szakembereket

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár az idén ismét pályázatot hirdet a tartósan betöltetlen háziorvosi praxisok betöltésére letelepedési támogatás címen, emellett pályázatot hirdetett azoknak az orvosoknak is, akik praxisjogot kívánnak vásárolni. Utóbbi a kezdő háziorvos számára nyújthat megoldást, ugyanis nem ritkán tízmilliós kiadás egy saját körzet megvétele, erre pedig keveseknek van lehetőségük. Pályakezdőknek csak családi támogatással vagy eladósodással lehetséges, egy kezdő orvosi fizetésből ugyanis lehetetlenség kigazdálkodni egy körzet árát. Mely a gyakorló háziorvosok szerint nem is minden esetben térül meg...

Ezek is érdekelhetik