Közélet

2016.04.29. 15:36

Újabb földfoglalás – megfenték a kaszáikat a bábonyi gazdák

A bábonymegyeri gazdák megint földet foglaltak. Három bábonyi pénteken déltájt egy olyan somi lucernás kaszálásába fogott (mondván, enni kell adni az állataiknak), amelyiket néhány éve haszonbérbe adott az állam egy lajoskomáromi társaságnak, majd decemberben a földárverésen egy torvaji gazdálkodó vásárolta meg.

Fónai Imre

Tizenegy bábonymegyeri gazda azonban azt állítja, hogy a tulajdonjog valójában őket illetné, 1993 óta művelik a nyolc hektár osztatlan közöst. A pénteki „médiakaszáláson”, kamerák kereszttüzében Sallai R. Benedek LMP-s országgyűlési képviselő is segített a helyi gazdáknak. Mielőtt megfente volna kaszáját, azt mondta: a kisember még perelni sem tud az igazáért, a 11 milliós eladási árat figyelembe véve egymillió forintot kéne előbb befizetniük. Sallai hozzátette: éppen azért kaptak kaszára, hogy hátha emiatt beperli őket valaki és akkor esély nyílhat rá, hogy bíróság előtt be tudják bizonyítani az igazukat...

– Aratópálinkát is hoztam – tette ki a kisüveget a poharakkal a lucernás szélére állított összecsukható asztalkára Paksi István, a tizenegy „tulajdonos” egyike.
– Én meg tejet – így Horváth János és arra a kérdésre, hogy miért külföldi dobozos, azt felelte: – Mert ezt lehet kapni. Így szolidaritunk a tejtermelőkkel.
 – Csak tessék, kalács, hagyma, szalonna, kenyér, a vágódeszka még 1918-ból való, a nagyanyámé volt – traktálta a médiamunkásokat Paksi István.
– Fenőkövetek van? – kérdezte Sallai R. Benedek, de Horváth János és Gál Ferenc ezt szinte sértésnek vette, gyanús is volt, hogy talán abban reménykedik a képviselő, hogy a kaszálás fenőkő híján elmarad, mondta is, hogy vagy két éve nem fogott kaszát a kezébe, de azután egészen jól forgatta a szerszámot, első kaszásként a három bábonyi gazda előtt.
– Kaszálni kell a lucernát, nem lehet hagyni, mert ellepi a gyom, meg aztán az állatoknak is enni kell adni – adott egyfajta magyarázatot az akcióra Horváth János.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Megfenték a kaszákat
[/caption]

– Velük Bitay Márton államtitkár nagyon nehezen tudna találkozni egy pesti kávézóban – mutatott az LMP-s parlamenti képviselő a bábonyiakra, arra utalva, hogy a héten az államtitkár együtt kávézott Mészáros Lőrinccel. – Pedig őket is meg kéne hallgatnia, hiszen a bérbe adás után az eladás jogszerűségét is vitatják. Évtizedekig jóhiszemű használói voltak ennek a földnek, de hiába keresik az igazukat. A jobbágyság eltörlésekor, 1848-ban kimondatott, hogy bárki vehet földet. Ma az a traktoros, aki ledolgozta az életét a Mészárosok és Csányik földjén, nem juthat földhöz, mert nem számít földművesnek. Mészáros Lőrinc ellenben igen.
Paksi István arról beszélt: a pélpusztai állami gazdaságnál volt növénytermesztő gépész és a privatizációkor, 1993-ban kapták meg tizenegyen a húsz aranykorona értékű földet, amit műveltek is folyamatosan. Csakhogy a földhivatal „elfelejtette” bejegyezni a tulajdonjogukat. – Voltam én már Szabolcsban, Pesten többször is, írtam leveleket, nálam vannak a papírok, amik bennünket igazolnak, de senki sem áll szóba velünk. Bennünket mindenki lenéz, velünk senki nem ül le kávézni...

Paksi gazda hozzátette, hogy egy ügyvéd óránként hatezer forintért vállalta volna a pert, a jogsegélyszolgálat túl magasnak találta az egy főre jutó jövedelmüket (amúgy munkanélküli az 59 éves férfi), és az Agrárkamra sem segít nekik. – Érdekes, hogy decemberben eladták ezt a nyolc hektárt, utána harminc napon belül ki kellett volna függeszteni a szerződést, de a mai napig sem történt meg, tulajdonos tehát valójában még nincs is – jegyezte meg Sallai R. Benedek.
– És ki viszi haza a lucernát? – kérdezte a kaszálás végén Paksi István, de mindjárt a választ is megadta: – Ja, látom, a Gál Feri utánfutóval jött...

Megjelent az új tulajdonos is

A kaszás csapat már éppen szétszéledt volna, amikor megérkezett Tikkel Andor is, az a torvaji gazda, aki decemberben a földliciten megszerezte a területet – tudtuk meg utóbb Horváth Jánostól. A bábonymegyeri gazdálkodó azt mondta lapunknak: kellemesen csalódott, mert a torvaji gazda azt mondta, nem volt tudomása erről a vitás helyzetről, megérti őket, és azt se bánná, ha visszakapná a pénzét, ők meg művelhetnék tovább a nyolc hektárt. Horváth megjegyezte: ez esetben nem működött az, hogy összeugrasszák a helyi gazdákat...

Ezek is érdekelhetik