Közélet

2016.05.05. 19:41

Árubemutatók: új módszereket találtak ki a szélhámos cégek

Szinte megszűntek az árubemutatós panaszok a Somogy Megyei Békéltető Testületnél az utóbbi időszakban, ez összhangban áll az országos tapasztalatokkal.

K. G.

Sikerült visszaszorítani az árubemutatók termékértékesítéseihez kapcsolódó hitel- és kölcsönszerződések elterjedtségét is – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. Ezzel együtt csökkent a fogyasztói panaszok száma. A szélhámos cégek azonban újabb módszereket találtak ki, és az eddig szervezett keretek között megtartott termékbemutatókat mostanában már magánlakásokon rendezik.



Somogyban is csak tavaly keletkezett termékbemutatós ügy van már, mondta Novák Ferenc, a Somogy Megyei Békéltető Testület elnöke. A fogyasztó ugyanis csak most nyújtotta be, mert nem tudta érvényesíteni a jótállási igényét a megvásárolt pulzáló matracra, amelynek árusítását azóta betiltották. A cég több végrehajtás után már új néven működik tovább, kérdés, hogy jogutódnak számít-e. Van azért látencia: Somogyban is magánlakásokon jelentek meg az árubemutatósok. Ilyenkor ugyanis nem kell bejelentést tenniük a helyi jegyzőnek. Legutóbb egy Kaposvár környéki kisközségben hívtak fel egy fiatal párt, hogy gyűjtsék össze ismerőseiket egy lakásban, étkészletet vásárolhatnak. Aki ilyenbe belemegy, rizikót vállal, figyelmeztetett Novák Ferenc.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!