Közélet

2016.05.20. 07:50

Élénkül az új és használt lakások piaca is Somogyban

A panel és a tégla építésű ingatlanok árai is emelkedtek Somogyban és Kaposváron is tavaly nyár óta, s az új építésű házak piacán is érzékelhető az élénkülés.

Márkus Kata

Az általunk megkérdezett kaposvári ingatlanforgalmazó cég tapasztalatai nem feltétlenül támasztják alá a legfrissebben nyilvánosságra hozott ingatlanpiaci adatokat. A használatba vett új lakások száma az országos átlagnál nagyobb mértékben, 16 százalékkal csökkent Somogyban tavaly a KSH adatai szerint. Az ingatlannet.hu felmérése pedig azt mutatja, hogy míg Somogyban csaknem negyvenezer forinttal nőtt a lakások átlag négyzetméter ára az elmúlt öt évben, addig Kaposváron 13 és fél ezer forinttal csökkent. Ehhez képest a Kaposingatlan szakemberei szerint mind a panel, mind a tégla építésű ingatlanok árai emelkedtek a megyében és Kaposváron is tavaly nyár óta, s az új építésű ingatlanok piacán is érzékelhető az élénkülés.– A statisztikai adatoknak kissé ellentmondva a mi tapasztalataink azt mutatják, hogy határozottan élénkül az ingatlanpiac a megyében és Kaposváron is – mondta el érdeklődésünkre Zsobrák Zita, a Kaposingatlan értékesítési vezetője. – Fokozódik a kereslet mind a használt, mind az új ingatlanok után, kiegyenlítődni látszik a kereslet és a kínálat a piacon. Nyilván szociológiai tényezők is befolyásolják az ingatlanforgalmat, ha például gyerek születik vagy éppen kirepülnek a gyerekek otthonról. De érzékeljük a Buda-Cash és a Quaestor ügy hatásait is: ezek egyértelműen meghozták a befektetői kedvet. Részint szívesebben tartják az emberek a pénzüket ingatlanban, mert nagyobb biztonságban érzik. Közben pedig Kaposváron is keresettebbek lettek az albérletek, azért is vásárolnak az emberek lakást, hogy kiadják. S mivel emelkedtek az albérleti árak, egyre többen gondolják úgy, hogy nem akarnak havi 60-80 ezer forintot albérletre költeni, azt a pénzt inkább kölcsönre fizetik, s vásárolnak ingatlant.

Az országos átlagnál nagyobb mértékben, 16 százalékkal csökkent Somogyban a használatba vett új lakások száma, 2015-ben a megyében 302 új lakás épült fel. Ez derül ki a közelmúltban kiadott, Fókuszban a megyék című friss KSH kiadványból, melyet a tavalyi évről készítettek, többek közt az új ingatlanok számainak alakulásáról. Lakásépítési engedélyt is 3,1 százalékkal kevesebbet, 369-et bocsátottak ki a hatóságok a megyében, mint 2014-ben.
– Az építkezések négyötöd részben Balaton-parti településeken zajlottak, azon belül a legtöbb, 93 lakást Siófokon és Balatonbogláron (64) építették fel – közölte a KSH. – Építési forma szerint többszintes, többlakásos épületben 173, családi házban 125, csoport házban 4 lakás létesült. Az új lakások átlagos alapterülete 91 négyzetméter volt.

Zsobrák Zita szerint viszont, az év végén hozták nyilvánosságra a Családok Otthonteremtési Kedvezményét (CSOK), s ennek a hatásai már érzékelhetők az új lakások piacán. – Hat-nyolc évvel ezelőtt épültek utoljára Kaposváron új társasházi lakások, ám az ezek iránti érdeklődés emelkedését már most tapasztaljuk – mondta. – Már a mi kínálatunkban is választanak új építésű társasházi lakások közül az érdeklődők. Azonban arra még várni kell, hogy megmondhassuk: ténylegesen milyen hatással lesz a CSOK a használt ingatlanok piacára. Annyi azonban elmondható, hogy emelkedtek a lakásárak a megyében és Kaposváron is. Azt nehéz volna megmondani, hogy mennyivel, mert nagyon sok függ attól, a város mely részén van az ingatlan, milyen állapotú, milyen felszereltségű. A négyzetméterárak ezért meglehetősen tág határok, 100 és 250 ezer forint között mozognak. De tudunk olyan használt lakásról is, ami 315 ezer forintos négyzetméter áron kelt el.

Mindeközben az ingatlannet.hu felmérése azt mutatja, hogy míg Somogyban csaknem negyvenezer forinttal nőtt a lakások átlag négyzetméter ára az elmúlt öt évben, addig Kaposváron 13 és fél ezer forinttal csökkent. Viszont az egész országra jellemző a fejlesztői kedv az Otthon Centrum elemzése szerint. Ám tapasztalataik szerint főleg vidékre jellemző, hogy sokan gondolkodnak inkább saját építésű ingatlanban, mert így látják legnagyobb értékét a támogatásnak. Az árak miatt ugyanis már érdemesebb családi ház építését választani egy új építésű lakás helyett.

Ezek is érdekelhetik